Siemens-megoldás a teleradiológiában és elektronikus betegnyilvántartásban

Kovács Attila, 2008. június 8. 12:56

A német kórházak között egyik elsőként a Klinikum Chemnitz GmbH összekapcsolta a teleradiológiai szolgáltatását az elektronikus páciens-akta (ePA) rendszerrel.

Az 1800 ágyas, 4000 fős személyzettel működő, évi 70 ezer fekvő és 100 ezer ambuláns beteget ellátó intézet a régió súlyponti kórháza, amely a vele együttműködő körzeti kórházakkal, orvosi praxisokkal és egyéb egészségügyi intézményekkel együtt dolgozik az integrált ellátásban. Az átfogó megoldáshoz a Siemens Healthcare (korábbi nevén Med) ágazata szállította és telepítette az átfogó technikai megoldást: a radiológiai képkommunikációs szoftvert és az ePA rendszer alapját adó Soarian Integrated Care (Soarian IC) e-egészségügyi megoldást.

A teleradiológia rendszerében valamely kórház a képalkotó diagnosztikai eljárásban keletkező képet, pl. CT felvételt, elektronikusan továbbítja a tőle távol lévő specialistához, aki ugyanígy küldi vissza diagnosztikai megállapításait. Ilyen módon bocsátja a Klinikum Chemnitz a diagnosztikai kapacitását és szaktudását a hozzá tartozó 22 körzeti kórház, valamint orvosi praxisok és egyéb egészségügyi intézmények számára. A körzeti kórházba sürgősséggel beszállított betegről például CT  felvétel készül helyben, de a diagnózist a Klinikum Chemnitz végzi el. 2007-ben mintegy 1600 adatmondatot továbbítottak ilyen módon. Mostantól ezeket az adatokat – a beteg hozzájárulásával – az ePA-rendszerbe is automatikusan beviszik hosszú távú tárolásra (korábban papír-akták készültek a betegekről, illetve a vizsgálati eredményekről). A betegről tárolt demográfiai, adminisztratív és orvosi adatokhoz mindazon intézmények jogosultsággal rendelkező személyzete hozzáférhet, amelyek a páciens kezelésében részt vesznek. A rendszer előnye a költséghatékonyság és a központi kórház intézményi határán túlra kiterjedt magas szolgáltatási színvonal mellett, a páciensek nagyobb elégedettsége a rövidebb várakozási időknek és az elmaradó betegszállításoknak köszönhetően.

Kulcsszavak: Siemens egészségügy

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megváltás lehetne, a bankok mégis hadilábon állnak a mesterséges intelligenciával

A bankok mindössze 6%-a készített ütemtervet a mesterséges intelligencia tömeges méretű kiaknázására. Míg a banki alkalmazottak tárt karokkal fogadják az MI beépítését, a bankok nehezen integrálják azt.

2024. május 5. 14:17

K&H: Kate tiszta nyereség

Tavasztól a kis- és középvállalkozásokat is segíti Kate, a K&H digitális pénzügyi asszisztense. A mesterséges intelligencia-alapú megoldás egyetlenként az országban hangalapú utasításokat is megért és végrehajt, egyben felveszi a versenyt a legfejlett technológiákkal.   

2024. május 5. 11:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55