A France Télécom elállt a TeliaSonera megvásárlásától

MTI Sajtóadatbank, 2008. július 1. 08:54

A France Télécom visszavonta a skandináv TeliaSonera távközlési szolgáltatóra tett, 40 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát. A hír a TeliaSonera részvényét 13 százalékkal lökte lejjebb, megkönnyebbülést okozott viszont a France Télécom iránt érdeklődőknek, ami több mint 7 százalékos árfolyam-emelkedésben mutatkozott meg hétfőn.

- A visszalépés azt mutatja, hogy a France Télécom nem érdekelt az öncélú növekedésben. A bejelentés minden bizonnyal megnyugtatja a befektetőket - mutatott rá Vincent Griffon, a CM-CIC Securities szakértője.

A France Télécom június 5-én közzétett, előzetes készpénzes és részvénycserés ajánlata nem győzte meg sem a TeliaSonera igazgatótanácsát, sem a főrészvényeseket, a 37,3 százalékos tulajdonnal rendelkező svéd kormányt, sem a 13 százalékkal részes finn kormányt: túl alacsonynak találták a kínált árat. A felek az egyeztető tárgyalásokon sem jutottak dűlőre, a TeliaSonera szerint az ajánlat nem javult érdemben, és jelentősen alulértékelte a vállalatot. A France Télécom szerint is az üzlet végül az ajánlott összegen hiúsult meg, mivel a TeliaSonera megvásárlása "nem kulcsfontosságú tényező a cég stratégiájának végrehajtásában", olvasható a France Télécom közleményében.

Az ajánlat visszavonása megkérdőjelezi a TeliaSonera jövőjét. A svéd állam értékesíteni kívánja 37,3 százalékos pakettjét a valaha végrehajtott legnagyobb privatizáció keretében, de nyilvánvalóvá tette, hogy nem bármi áron. Tom von Weymarn, a TeliaSonera elnöke egy nyilatkozatában kijelentette, hogy a vállalat "önállóan is kiváló növekedési potenciállal rendelkezik".

Robert Jakobsen, a Jyske Bank elemzője nem tartja meglepőnek a tárgyalások kudarcba fulladását, hiszen a TeliaSonera vezetése nem hagyott kétséget afelől, hogy már az eredeti ajánlatot is túl alacsonynak találta. - A France Télécom pedig kimutatta, hogy nem lesz hajlandó sokkal messzebbre menni, úgyhogy nem történt meglepetés."

Az eredeti Telia - mely később egyesült a finn Sonera vállalattal - tőzsdei részvénykibocsátása 2000-ben végül veszteséget hozott a befektetőknek, az internetes és elektronikai "dot-com" buborék kipukkadásakor. A svéd állam az eredeti kibocsátási árfolyamhoz közeli, részvényenként 60-65 koronás árfolyamot kíván elérni, szemben a France Télécom által ajánlott 54-55 koronával. A végső ajánlat pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra, de az ügylethez közelálló forrásoktól úgy tudni, hogy a France Télécom az eredetileg ajánlott 52 százalékos készpénzarány növelésére tett csak javaslatot.

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Közzétette első negyedéves pénzügyi jelentését az LG Electronics

Az LG Electronics Inc. (LG) 2024 első negyedévében 21,09 ezer milliárd dél-koreai von konszolidált árbevételt és 1,33 ezer milliárd von működési eredményt ért el. 

2024. április 30. 09:57

2023-ban is tovább növelte nyereségességét az OXO Technologies Holding Nyrt.

Megjelent az OXO Technologies Holding Nyrt. 2023. évi tőzsdei jelentése. A beszámoló a cégcsoport sikeres gazdálkodását, növekvő nyereségességét és kezelt vagyonának dinamikus bővülését mutatja. 

2024. április 29. 16:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14