Nem félünk a behatolóktól, és partnereinknek sem teszünk kedvére

forrás Prim Online, 2008. július 31. 12:22

Az IBM Magyarország Internet Biztonsági részlege (ISS) az IT biztonsággal kapcsolatos reprezentatív felmérést végzett az 500 millió forint forgalmat elérő, versenyszférában működő hazai vállalatok körében.

Az eredményekből kiolvasható, hogy az informatikai rendszerek védelme mindenhol a napi üzletmenet részét képezi, de sokan nem alkalmaznak napjaink fenyegetettségi szintjének megfelelő védelmet. Ennek egyik oka, hogy többen úgy hiszik, velük úgysem történhet semmi baj, vagy azt gondolják, nincs semmi értékes a hálózatban, esetleg nagyon magas szintűnek tartják a biztonsági rendszerüket.

A megkérdezett cégek közel 60%-a rendelkezik kifejezetten az információ-biztonságért felelős kollégával, a maradék 40%-nál pedig az informatikai üzemeltetés munkatársai végzik el a biztonsággal kapcsolatos feladatokat. A cégek alig több mint fele, 55%-a méri folyamatosan hálózatának biztonságát és sérülékenységét. Az állandó tesztelés ugyanakkor kulcsfontosságú, ha egy cég elegendő védelmet kíván felépíteni az egyre rövidebb idő alatt egyre változatosabb és kifinomultabb formában megjelenő támadások ellen. A felmért vállalatok 14%-a nem ismeri a rá vonatkozó törvényi szabályzás biztonsági aspektusait. Az eredmények azért is elgondolkodtatóak, mert feltehetően a kutatásban részt vevők állnak a legjobban a biztonság területén, egyre kisebb cégméret felé haladva minden bizonnyal egyre romló adatokkal lehetne számolni.

Sokan egyáltalán nem akarnak élni az internet adta innovatív üzleti lehetőségekkel – noha így néhány biztonsági kérdéssel nem kell foglalkozniuk, de hosszabb távon versenyhátrány érheti őket. A felmért vállalatok csupán negyede tette lehetővé, hogy üzleti partnereik tájékozódás, illetve tranzakciók céljából elérjék hálózatuk egy dedikált részét, s a cégek közel hatvan százaléka nem is tervezi, hogy új, köztük interaktív funkciókkal bővítené internetes megjelenését.

Kulcsszavak: IBM security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38