Nem gyárt több lapkakészletet az nVidia?

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 2. 08:34

A Digitimes tajvani alaplapgyártóktól származó értesülések alapján azt írja, hogy az nVidia egyes termékeinek kedvezőtlen fogadtatása miatt inkább kiszállna a lapkakészletek gyártásából és a GPU-kra koncentrálná erőfeszítéseit.

A cikkíró szerint a vállalat több-GPU-s rendszerek építését lehetővé tevő SLI technológiája, illetve az ennek hátteréül szolgáló egyes nForce csipek, például az Intel X58 alaplapokhoz szánt nForce 200 nem nyerte el az alaplapgyártók osztatlan tetszését. Az ágazat felszámolásáról szóló döntés hátterében emellett állítólag az áll, hogy az említett partnerek közül többen is kiszálltak az nVidia leendő nForce 7-szériás lapkakészleteire épülő fejlesztésekből, illetve más jövőbeni projektekhez sem biztosították a támogatásukat. Ha a hír igaz, az nVidia valóban nehéz helyzetbe kerülhet, mivel ebben az esetben a cég grafikus processzorait tartalmazó SLI-s alaplapokhoz az AMD-től vagy az Intel-től kell majd a megfelelő lapkakészleteket beszereznie. Ellenkező esetben a teljes SLI projektről le kell mondania, és az egész multi-GPU terepet áradni az AMD (ATI) Crossfire-nek.

Az nVidia egyelőre nem kommentálta hivatalosan az értesülést, amely nem az egyedüli gond lenne, amely a céget sújtja. A csipgyártó ugyanis nagyjából egy hónapja közzétette, hogy egyes noteszgépekbe szánt grafikus processzorai a „szokásosnál nagyobb arányban” hajlamosak a meghibásodásra, ezen kívül pedig „jelentős mennyiségű” GPU esetében túlmelegedési problémák lépnek fel, ami miatt összesen 150-200 millió dollárt különítettek el garanciális szolgáltatásokra. A hírre reagálva jelentősen esett a cég részvényeinek árfolyama a tőzsdén.

Kulcsszavak: nVidia chipkészlet

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50