Siemens: folytatódik a profiltisztítás

Kovács Attila, 2008. augusztus 4. 07:35

A Siemens következetesen folytatja tevékenységének az ipar, energia és egészségügy szektorokra való összpontosítását. Ennek jegyében a múlt héten két fontos bejelentés történt, amelyek a még meglévő (tele)kommunikációs területek (SEN és SHC) vegyes vállalatokba való kiszervezéséről szólnak.

1. Vegyes vállalat a Gores csoporttal

A Siemens Enterprise Communications (SEN) , a nagyvállalati kommunikációs rendszerekkel foglalkozó részlege 51%-os üzletrésze The Gores Group amerikai befektetőcég tulajdonába kerül, 49%-a a Siemensé marad. A Gores csoportban a Siemens olyan partnerre talált, amely különösen a technológia és a távközlés területén nagy tapasztalatokkal rendelkezik vállalat-alapítások, profil-átalakítások, szanálások és konszolidálás tekintetében. A tranzakció befejezése a kartellhatóság hozzájárulásától függően a Siemens gazdasági évének végéig (szeptember 30-ig) megtörténhet.

A Gores és a Siemens 350 millió eurót kíván fele-fele arányban a vegyes vállalatba fektetni, a normál működés keretében tervezett k+f és egyéb üzleti ráfordításokon felül. Ennek célja az innovatív SEN termékek piaci bevezetésének elősegítése, a termékpaletta kiegészítése olyan platformokkal, melyek jól profitálhatnak az SEN erős disztribútori hálózatából, valamint a tevékenység jellegének további eltolódása a hardver szállításától a szoftver és a szolgáltatások felé. Az új vállalat továbbra is használhatja a Siemens márkanevet, és rá szállnak át kulcsfontosságú Siemens szabadalmak és licencek is. A SEN a Siemens preferált szállítója marad. Innovatív termékei, mint az OpenScape UC Server, a portfolió integráns részei maradnak, továbbra is kínálja  OpenPath-stratégiáit a Unified Communications megoldások felé történő zökkenőmentes migráció érdekében. Hosszú távon is folytatódik az SEN-termékek – különösen a HiPath 3000 és HiPath 4000 – támogatása és frissítse.

2. Arques többségi tulajdon az SHC-ben

A Siemens és a München melletti Starnberg székhelyű Arques Industries AG megállapodtak: az Arques 80,2 százalkos tulajdonrésszel a Siemens Home and Office Communication Devices (SHC) nevű részlegének a többségi tulajdonosává válik. A tranzakció a kartellhivatali hozzájárulástól függően várhatóan 2008. október 1-jével zárul majd le. Az Arques célja az SHC piaci vezető pozíciójának kiterjesztése a prémium piaci szegmensre; piaci pozíciójának erősítése és a sikeres Gigaset márka további támogatása. Az új tulajdonosnak az is a célja, hogy a német- és lengyelországi kutató bázisokban erősítse a k+f beruházásokat. A Siemens márkanevet két évig használhatja az új többségi tulajdonos, amely három évre kötelezte magát az SHC németországi gyárai – Bocholt és München – munkahelyeinek megtartására.

Ismeretes, hogy az SHC üzleti tevékenységének középpontjában a zsinórnélküli telefonok, valamint szélessávú és otthoni szórakoztató (HE) eszközök gyártása áll. A 2007-es üzleti évben a 2100 főt foglalkoztató SHC forgalma 792 millió euróra rúgott. Ennek kétharmada a Gigaset-üzletből származott, amivel a cég európai piacvezető a zsinórnélküli telefonok piacán.

Kulcsszavak: Siemens +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50