Android Market online platform mobiltelefonos alkalmazások megosztásához

Milkovits Gábor, 2008. augusztus 30. 10:46

A Google egy olyan internetes megoldást tervez beindítani az Android szoftveres okostelefonokhoz, amelynek segítségével szabadon megoszthatóak lesznek a készülékekhez tervezett ingyenes alkalmazások.

Az Android Market elnevezésű szolgáltatás egyelőre béta tesztváltozatként lesz elérhető az Android-alapú mobilokon. A nyílt és ingyenes okostelefon-platformon nyugvó első készülékek még az idén kaphatóak lesznek a tajvani HTC-től, a T-Mobile amerikai leányvállalatának kínálatában. A konstrukció csak akkor lehet megfelelően életképes és sikeres, ha a készülékekhez fejlesztett alkalmazások és tartalmak mindenki számára könnyedén és gyorsan elérhetőek, valahogy úgy, mint a Firefox böngészőprogram bővítményeinek esetében. Éppen ez az oka az Android Market létrehozásának, amit egyébként a Google fog saját szerver-infrastruktúráján üzemeltetni.

A Google még tavaly ősszel mutatta be az Androidot, amely addig példátlan módon egy nyílt és ingyenes okostelefon-platformként jelent meg. Ez a jogdíjmentességen és az alacsonyabb készülékárakon kívül azt is jelenti, hogy a külső fejlesztők szintén szabadon és ingyenesen fejleszthetnek alkalmazásokat a mobilokhoz, amelyek azután minden Android-rendszerű eszközön automatikusan futtathatók lesznek. Érdekes fordulat ugyanakkor, hogy a Nokia június végén felvásárolta a Symbian szoftvercég részvényeinek 100 százalékát és szintén nyílt forráskódú, fejlesztők előtt nyitott platformmá tette a Symbian-t. Ezekkel a lépésekkel mindenesetre a két jelentős technológiai cég kijelölte a fejlődés irányát az okostelefon-szoftverek tekintetében.

Kulcsszavak: Google mobilszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50