EP jogszabálycsomag az e-felhasználók védelmében

MTI Sajtóadatbank, 2008. szeptember 2. 08:15

Távközlési jogszabálycsomagról folytat vitát kedden Brüsszelben az Európai Parlament (EP). A Malcolm Harbor brit néppárti EP-képviselő által gondozott tervezet, az elektronikus hírközlő hálózatok - a vonalas és a mobiltelefon, az internet, az internetes hangátvitel - újraszabályozásával foglalkozik.

A tervezett új szabályok erősítik a fogyasztók védelmét. A szolgáltatónak például - a szerződéskötés előtt – egyértelmű tájékoztatást kell adnia a díjakról és az esetleges hozzáférés-korlátozásokról. A fogyasztó figyelmét fel kell hívni az internet használata során előfordulható veszélyekre, így például a személyes adatokkal való esetleges visszaélések lehetőségére is. A számítógépről való adatgyűjtést - például a "cookie-k" ("sütik") elfogadásának engedélyezését - is a fogyasztó egyértelmű hozzájárulásának kell megelőznie.

 A szolgáltatóknak átlátható, összehasonlítható módon kell közölniük aktuális áraikat, díjaikat, az általános szerződési feltételeket és azt is, hogy milyen feltételekkel lehet felmondani a szerződést. A szabályozás egyik célja, hogy a fogyasztók egyértelműen meg tudják ítélni, melyik szolgáltató nyújt számukra kedvezőbb feltételeket.

 A 112-es telefonos segélyhívó szám 2002 óta működik Európában. Az EP-képviselők most biztosítani kívánják, hogy a számot minden elektronikus kommunikációs eszközzel el lehessen érni, úgy, hogy beazonosítható legyen, honnan kértek segítséget. Egyes, internetes hangátvitellel foglalkozó szolgáltató megkérdőjelezte ennek műszaki megvalósíthatóságát, a szakbizottsági képviselők szerint azonban ezek a problémák áthidalhatók.

 Catherine Trautmann francia szocialista EP-képviselő előterjesztése szerint uniós szinten kell optimalizálni a rádiófrekvenciák kiosztását, hogy egymás zavarása nélkül tudják kielégíteni a vezeték nélküli szolgáltatások - a rádió, a mobiltévé, a szélessávú internet és például az e-kormányzás, e-egészségügy - igényeit.

 A módosítandó keretirányelv ezért arra kéri az EU "kormányát", az Európai Bizottságot, hogy kezdeményezzen "rádióspektrum cselekvési programot". A tervezet szerint a tagállamoknak biztosítaniuk kellene, hogy bármely technológia, illetve szolgáltatás használhassa az elektronikus hírközlési szolgáltatások számára elérhető bármely frekvenciát, összhangban a nemzeti frekvenciakiosztási tervekkel és a Nemzetközi Hírközlési Unió szabályozásával.

 Pilar del Castillo Vera spanyol néppárti EP-képviselő azt javasolja előterjesztésében, hogy állítsák fel az Európai Hírközlési Szabályozók Testületét, amely a 27 nemzeti szabályozó hatóságból állna. A nemzeti hatóságoknak szabályozási döntések meghozatala előtt ezzel a testülettel és az Európai Bizottsággal kellene konzultálniuk.

 Patrizia Toia olasz liberális EP-képviselő véleményalkotó jelentése az analógról digitális műsorszórásra való átállás során felszabaduló frekvenciák felhasználásáról szól. Az új technológiával ugyanis 2012-ig a korábban használt jó minőségű frekvenciák mintegy háromnegyede megüresedik. Toia szerint a felszabaduló spektrum felosztásának szempontjairól uniós szinten kell dönteni.

 A távközlési jogszabálycsomagról szeptember végén szavaznak az EP-képviselők.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50