Hamarosan akár többszáz megabites hálózatok a lakásokig

Kovács Attila, 2008. október 6. 19:19

A nagy súlyú budapesti infokommunikációs konferenciát követően dr. Bartolits Istvánt, a budapesti Networks 2008 sajtófőnökét szakmai benyomásairól kérdeztük.

"Számomra a Networks 2008 fő üzenete, hogy az új generációs hálózatok, az NGN témaköre jelentős teret nyer a hálózattervezési stratégiákon belül. Ezt bizonyította több igen nívós prezentáció a témakörben, mind a gerinchálózatokkal, mind pedig a lakásokat ellátó hozzáférési hálózatokkal kapcsolatosan. Kiemelném az Alcatel-Lucent Technologies amerikai szakembere, Mohamed El-Sayed előadását, amely a lakásig kiépített optikai szálas hozzáférés különböző megoldásait elemezte gazdasági szempontból. El-Sayed elemzéséből kiderült, hogy a passzív optikai szálas hálózatok kiépítési költsége – ahol egy optikai szálról 32-64 lakást látnak el – nem sokkal kisebb beruházást igényel, mint a pont-pont kapcsolatok kiépítése, ahol minden lakást egy önálló optikai szál lát el. Az elemzés komoly alapot ad ahhoz, hogy hamarosan akár többszáz Mbit/s-os hálózatok legyenek kiépíthetők a lakásokig.

Egy másik súlypont: Bartolits szerint a szabályozási kérdések felvetésének a növekvő súlya a hírközlési szabályozás kiszámíthatóságának igényére utal. "Mivel a szabályozási kérdések nagy része is az újgenerációs hálózatokkal volt kapcsolatos, kimondhatjuk: a hálózatok világa komoly lépést tett az NGN gyakorlati megvalósítása felé".

Egyébként a konferencia záró plenáris ülésén adták át a legjobb előadók díját, a „Best Paper Award”-ot. Ezt a címet a spanyol Andrea Blanco Redondo, a francia Olivier Renais és az amerikai Mohamed El-Sayed nyerte el. A Networks 2008 záróbeszédében Dr. Sallai Gyula, a konferencia elnöke kiemelte: a rendezvény jelmondata, a „Convergence in Progress” (a konvergencia folyamatban) jól kirajzolódott, de a konferencia ennél is többet adott, jelszava akár a „Convergence in Practice” (a konvergencia a gyakorlatban) is lehetett volna. Sok olyan előadás hangzott el, amelyeknek már a távközlés, informatika és média konvergenciájának, illetve a fix-mobil konvergenciának gyakorlati eredményeit ismertették. A Networks 2010 rendezési jogát Varsó nyerte el.

Kulcsszavak: hálózat konferencia

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50