A netbook-ok megszerezték az európai PC-piac 10 százalékát

Milkovits Gábor, 2008. október 19. 10:47

Az IDC legfrissebb felmérése szerint a viszonylag olcsó, ultrakompakt mini-laptopok a harmadik negyedévben az európai személyi számítógépek összforgalmának mintegy tíz százalékát szerezték meg.

A piackutató azzal nem okozott túl nagy meglepetést, hogy kimutatta, a netbook-ok mellett a hagyományos noteszgépek feleltek elsősorban az európai PC-eladások 27 százalékos növekedéséért az időszakban. A noteszgép-forgalom bővülése, összehasonlítva 2007 harmadik negyedévével, elérte az 52 százalékot, ugyanakkor külön a netbook-ok esetében nehéz lenne ilyen számításokat végezni, mivel az úttörő Asus Eee 701 is csak tavaly decembertől volt kapható errefelé. Mindenesetre összesen mintegy 2 millió példány fogyott belőlük az idei harmadik negyedévben az öreg kontinensen, az IDC pedig az utolsó három hónapban ennek a kétszeresére, azaz négymillió példány értékesítésére számít.

A mini-laptopok óriási népszerűségében több tényező is szerepet játszik. Kiemelten fontos, hogy ultra-hordozható, ugyanakkor mégis teljes funkciós PC-kről van szó, amelyek ráadásul olcsóbbak a normál noteszgépeknél, vagy legalábbis az alsó kategóriáéval egyezik az áruk, ez pedig igen fontos szempont lehet a világgazdasági válság közepette. Mostanra gyakorlatilag az összes nagyobb gyártó forgalmaz, vagy legalábbis tervez forgalmazni netbook-ot, így a szélesebb kínálat, egyelőre legalábbis, tovább ösztöni a keresletet irántuk. A különböző Asus Eee PC-k után egyébként az Acer Aspire One bizonyult a legnépszerűbb mini-laptopnak Európában.

Kulcsszavak: notebook trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14