Flandria saját web-domaint szeretne

Milkovits Gábor, 2008. október 23. 08:42

Belgium „egyik fele”, a széleskörű autonómiát élvező Flandria parlamentje saját csúcsszintű internetes donmaint szeretne a tartománynak, azaz a jövőben a .be végű címek helyett inkább .vla, .vln, vagy esetleg .fla kiterjesztésű domaineket használnának.

A dolog egy ideje lehetséges, az ICANN ugyanis idén nyár óta gyakorlatilag bárki számára lehetővé teszi a csúcsszintű domainek bejegyeztetését és használatát, csak éppen jó sokat kell ezért fizetni. A saját domain Flandriának például nagyjából 100 000 euróba kerülne, ami egy teljes tartomány számára persze nyilvánvalóan nem összeg. A korábban érvényben lévő szabályok értelmében vagy csak független országoknak járt csúcsszintű domain – például a .hu -, vagy pedig a .com, .org, . net és még néhány más verzió közül lehetett választani.

Kris Peeters flamand miniszterelnök úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy fontolóra veszi a parlament javaslatát. A honatyák jelentős részének a .vla kiterjesztés tetszene a leginkább, mivel az a hollanddal szinte teljesen megegyező flamand nyelvben a tartomány megnevezésére használt „Vlaanderen”  szó rövidítése. Ezzel szemben a .fla inkább az angol „Flanders”, vagy pláne, ne adj isten, a francia „Flandre” rövidítésének hatna. Amennyiben a bejegyzés megtörténik, úgy Flandria lesz az első nem szuverén „ország”, amely saját csúcsszintű domaint kap.

Kulcsszavak: domain

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36