NHH - nincs jogi akadálya a digitális átállásnak

MTI Sajtóadatbank, 2008. november 5. 08:20

Mivel az Ítélőtábla idézés kibocsátása nélkül elutasította a KTV Hírtech Kft. keresetét, minden akadály elhárult a digitális műsorszórásra való átállás elől - közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

A közlemény szerint a KTV a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által kiírt földfelszíni digitális televíziós és rádiós pályázatot lezáró határozat, valamint a nyertes pályázóval aláírt hatósági szerződés ellen nyújtott be keresetet. Korábban az Ítélőtábla a Magyar Rádió Zrt. hasonló keresetét is elutasította.

 Az NHH 2008 tavaszán írt ki két különálló pályázatot öt földfelszíni digitális televízió- és egy földfelszíni digitális rádióműsor-szóró hálózat üzemeltetésére és mindkét pályázatot az Antenna Hungária (AH) Zrt. nyerte meg. A szeptemberben aláírt hatósági szerződés értelmében az AH-nak még idén decemberben el kell indítania a földfelszíni digitális televíziós, illetve rádiós műsorszórást.

 Az NHH várakozásai szerint a földfelszíni digitális televíziózás beindulása erősíti a versenyt és bővíti, színesíti a kínálatot a televíziós és a rádiós piacon, egyben hozzájárul ahhoz, hogy a magyar háztartások azon mintegy 20-25 százaléka, amely jelenleg csak szoba- vagy tetőantennával néz televíziót, a jövőben jobb minőségben, a mainál sokkal változatosabb műsorkínálathoz juthasson hozzá. Az AH vállalása szerint mindkét szolgáltatás a lehető legkorszerűbb technológiával, azaz a földfelszíni digitális televíziózás MPEG4-es, a rádiós pedig DAB+ tömörítéssel indul el.

 A digitális televízió (DVB-T) lakossági lefedettsége az induláskor közel 60 százalékos lesz, majd 2009 végére a lefedettség 88 százalékosra, 2010 végére pedig 95 százalékosra bővül. A mobil-televíziós (DVB-H) szolgáltatás 2008-ban Budapesten és környékén indul el. A DAB+ digitális rádiós szolgáltatás lakossági lefedettsége kezdetben 31 százalékos, 2009 végére 44 százalékos lesz és a hálózat teljes kiépítése 2013-ig várható.

 Az Európai Unióban és így Magyarországon is az a célkitűzés, hogy a földfelszíni analóg televíziós műsorszórást legkésőbb 2011 végéig a digitális váltsa fel. A rádiózás területén Magyarországon a digitális átállás tervezett időpontja 2014 vége, amennyiben addigra a rádiós hálózat lefedettsége, valamint a digitális rádió vevőberendezések elterjedtsége a lakosság körében eléri az előírt szintet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50