IVSZ: Átcsoportosítások az operatív programok forrásaiban?

forrás Prim Online, 2008. november 12. 09:31

Az Informatika Vállalkozások Szövetségének tudomására jutott információ szerint kormányzati szándék van az operatív programok keretében rendelkezésre álló források egy részének átcsoportosítására. Az IVSZ mindezt csak olyan formában támogatná, mely a megkezdett államigazgatási reformhoz igazodik, továbbra is segíti az informatikai fejlesztések folytatását, legfőképp pedig a gazdaság élénkítését szolgálja.

Az IVSZ információi szerint az Államreform Operatív Programban (ÁROP) megmaradt, eredetileg főleg jogszabály-egyszerűsítésre szánt pénzforrásokat a kormányzat más operatív programba tervezi átcsoportosítani. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége abban az esetben tudja támogatni ezt a kezdeményezést, ha az átcsoportosított források a gazdaság élénkítését vagy versenyképes tudás megszerzését segítik, mindez pedig a lehető legszélesebb kör – beleértve az informatikai iparág – érdekeit szolgálja, másrészt továbbra is lehetőség adódhat az ÁROP eredeti céljaihoz kapcsolódó informatikai fejlesztések folytatására.

Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Programban (EKOP) rögzített keretösszegeknek 10 százalékát tervezik máshova áthelyezni. Bár az arányokat tekintve ugyan jóval kisebb az átcsoportosítandó forrás nagysága, az IVSZ úgy gondolja, egy ilyen kiemelten fontos területtől nem szabad elvonni támogatásokat, hiszen a tervezett beruházások éppen az államigazgatás takarékosabb és ésszerűbb gazdálkodását hivatottak szolgálni. A globális gazdasági kihívásokra adandó válaszokban valamennyi ország nagy súlyt helyez a gyors alkalmazkodóképességre, a különös piaci sérülékenységek kezelésére. Magyarország helyesen azonosította a kis- és közepes vállalkozások megerősítését versenyképességünk zálogaként, és a közszférát a lehetséges megtakarítások forrásaként. Mindkét területen az informatikai megoldások adják azt az eszközkészletet, amelyen keresztül a beavatkozás legjobban hasznosul, eredményeit azonnal mérni lehet, s a gyorsan változó gazdasági helyzetnek megfelelően lehet utóhangolni. E mellett szól, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség november 4-i szakmai találkozóján Bakács András, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Tudás Főosztályának vezetője az innovációs tervek ismertetésekor bemutatta a kormányprogramban kiemelten kezelendő öt ágazatot, melyek között az IKT szektor is szerepel.

„Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége azt javasolja, a kormányzati informatikai fejlesztéseket érintő támogatásokat ne csoportosítsák át más célokra, hogy az államigazgatás reformjának ütemét tartani lehessen.  E mellett minden állampolgár számára fontos, hogy az államigazgatási eljárások egyszerűsödjenek, és az internet segítségével könnyen elérhetővé váljanak a szolgáltatások. Az informatikai beruházások eredményeként a hatósági ügyintézés ideje töredékére csökkenhet, és lehetővé válhat egy sokkal hatékonyabb és nagyságrendekkel alacsonyabb költségekkel működő közigazgatás létrehozása, amely hatékonyan, azok versenyképességét növelő módon tudja ügyfeleit, a magyar KKV-kat kiszolgálni. Az informatika fejlesztésektől  elvont összegek ennek értelmében többszörösen jelennek majd meg – a közigazgatás működési költségi oldalán”
– mondta Keresztesi János, az IVSZ elnöke.

Kulcsszavak: IVSZ trend jog

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50