GDDR5-össel erősít az Nvidia

Genda Csongor Zoltán, 2008. december 27. 08:22

Végre az Nvidia is úgy döntött, hogy felveszi termékpalettájára a GDDR5-ös memóriával szerelt grafikus kártyákat, melyek mellé vadonatúj GPU is jár.

Zhenggang Cheng, a videokártya-gyártó egyik vezető munkatársa online naplójában azt írja, hogy az általa vezetett Frame-Buffer szimulációs munkálatoknak hamarosan a végére érnek, így a vállalat rövidesen bemutatja GDDR5-ös RAM-on alapuló termékeit. Így tehát az Nvidia teljesen kihagyja a GDDR4-es technológiát, ezt pedig azzal indokolták, hogy az alig nyújt némi teljesítménytöbbletet az aktuális hármas standardhoz képest, ezzel szemben a GDDR5-ös modulok lehetővé teszik akár a 20 Gigabyte-os maximális másodpercenkénti adatátvitelt. Mindezek mellett az új szabvány nagy előnye, hogy megnövekedett teljesítményével együtt csak alig növekszik a rá épülő kártyák energia-felvétele, ami a túlburjánzó tápméretek miatt ma már legalább ilyen fontos szempont. Az AMD/ATI már nyáron bemutatta GDDR5-össel szerelt Radeonjait, így már várható volt, hogy az Nvidia is előrukkol hasonló termékeivel. A blogbejegyzésből még megtudhatjuk, hogy a vállalat már egy ideje fejleszti a GT214-es GPU-t, melyről további részletek nem láttak napvilágot.
Azt nem lehet tudni, hogy pontosan mikor és milyen paraméterekkel jelennek meg a kereskedelmi forgalomban az új Nvidia VGA-k.

Kulcsszavak: nVidia grafikus kártya

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50