Új SD memóriakátya-szabvány akár 2 TB kapacitással

Milkovits Gábor, 2009. január 8. 09:15

Az SD Association a Las Vegas-i CES kiállításon bejelentette, hogy egy olyan új SD memóriakártya-specifikációt dolgoztak ki SDXC néven, amely elméletben akár 2 terabájt adat tárolását is lehetővé teszi egy kártyán.

A leendő szabvány adatátviteli sebessége 104 MB/s, ami nem kevés, a lényeg azonban, ahogyan azt az elnevezés (XC = eXtended Capacity = bővített kapacitás) is jelzi, a megnövelt adattárolási képesség. Az SD szabvány mögött álló szervezet saját kalkulációja szerint a 2 TB 100 nagyfelbontású filmnek, 60 órányi HD videónak, vagy akár 17000 kiváló minőségű digitális fényképnek felel meg. A NAND flash-alapú kártyák legizgalmasabb felhasználási területe talán a mobiltelefonos piac lehet, ahol ezeknek a készülékeknek a tárhelye szinte egy csapásra a számítógépekével egy szintre ugorhat.

A bejelentés persze korántsem jelenti azt, hogy napokon belül 2 terabájtos memóriakártyák jelennének meg a boltokban, mindenesetre, ha a technológia szabványosítása rendben zajlik, úgy az első SDXC memóriakártyák már jövőre piacra kerülhetnek, nyilván az elméleti maximumnál egyelőre jóval kisebb kapacitással. A fejlesztés ennek ellenére is rendkívül ígéretes, még akkor is, ha egyelőre a formátumot támogató készülékek, kamerák, fényképezőgépek, illetve hordozható számítógépek megjelenésének időpontja is kérdéses.

Kulcsszavak: memóriakártya

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55