Az informatikai bűnözés üzleti modellje

forrás Prim Online, 2009. február 9. 18:22

Az informatikai bűnözés már nem csak a számítástechnikai infrastruktúrára jelent veszélyt, hanem közvetlenül az üzleti folyamatokra, sőt sok esetben a vállalat gazdasági motorjára nézve is. Az IT-bűnözés már nem másodlagos károkat okoz: az adatlopás, adatkiszivárogtatás, a rosszindulatú programkódok elszaporodása elsődleges veszélyt jelent – figyelmeztet Gombás László, a Symantec vezető rendszermérnöke.

A Symantec internetes veszélyekről szóló, félévenként megjelenő, a számítógépes veszélyek részletes elemzését nyújtó friss tanulmánya szerint a világ informatikai bűnözését jelenleg az adatlopás, adatkiszivárogtatás, a rosszindulatú programkódok elszaporodása jellemzi leginkább. Az IT-bűnözők elsősorban bizonyos szervezeteket –  vállalatokat és állami szerveket – vesznek célba. Az így ellopott információt a bűnözők áruba bocsátják, hiszen rengeteg olyan szervezet akad az online alvilágban, amely további anyagi előnyre tesz szert ezen adatok felhasználásával.

Az informatikai bűnözés meghatározása: olyan törvénytelen cselekmény, amelyet egy számítógép vagy hálózat segítségével hajtanak végre, ahol a számítógépre telepített szoftvert vagy hardvert közvetlenül a bűncselekményhez használják, illetve az szándékosan lehetővé teszi a bűncselekmény elkövetését. Dióhéjban: ez bűnözés, némi „számítógépes” vagy „informatikai” színezettel.

Az informatikai bűnözés mindegyre kifinomultabb üzleti modelljének kialakulásával és fejlődésével napjaink veszélyei kétségkívül súlyosabbá válnak. A net továbbra is az információlopásra írott kártékony programok terjesztésének legfőbb csatornája. A szakemberek ugyanakkor kezdik megismerni, hogy a bűnözők milyen módszerekkel szerzik meg illetve terjesztik az információt, hogyan kereskednek vele.

Hol zajlanak az illegális üzletek?
A netes csalók bandái nem újonnan szerveződtek, de ahogy az ilyen típusú bűnözés nő, egyre nagyobbak és jobban szervezettek.

A netes csalók csoportjainak tanulmányozása során a Symantec elemzői számos, felettébb aktív kommunikációs csatornát derítettek fel. Ezeket a csalások bizonyos formáihoz szükséges többféle közbülső feladat elvégzéséről folytatott eszmecsere megkönnyítésére használnak. Az informatikai bűnözők például arról váltottak üzeneteket, hogyan lehet sikeresen kiaknázni bizonyos sérülékenységeket, hogy hozzáférhessenek az áldozat gépéhez. Egy másik esetben a bűnözők csereüzletet kötöttek az ellopott hitelesítési információkról, jelszavakról, hitelkártyaszámokról és egyéb információkról, amelyeket aztán elterjesztettek, hogy az adathalászok további támadásokat hajthassanak végre.

Ezek a kommunikációs csatornák nem túl bonyolultak. Többnyire olyan üzenőfórumokat használnak, amelyek csak a regisztrált tagok számára hozzáférhetőek, emellett egy kis internet csevegőhálózatot (IRC), amely a csalással kapcsolatos tevékenység célját szolgálja. Az átlagos internetező ugyanezen a módon kommunikál.

Csakhogy ezeken a csatornákon nem éppen szokványos csevegés folyik. Amikor tavaly ezeket a csatornákat tanulmányozta a Symantec, olyan csalókat figyelt meg, akik Western Union-számlák, hitelkártyák, Paypal- számlák és Skype-előfizetések, internetes bankszámlák adataival, valamint hamis pénzzel üzleteltek, hogy csak néhány példát említsünk. Ezek a bűnözők az emberi bizalomra számító, egyszerű átveréstől a kémkedés magasiskolájáig terjedő sokféle módszerrel nap mint nap terveznek és indítanak támadást az internetezők ellen.

 

Kulcsszavak: Symantec hacker security

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14