Elektromos hálózaton küld szélessávú internetet az IBM

Milkovits Gábor, 2009. február 21. 08:50

Miután a gazdasági válság miatt az Obama-kormányzat jelentős összegű támogatást eszközölt ki azoknak a cégeknek, akik Amerika elmaradottabb vidékein fejlesztik az infrastruktúrát, az IBM helyi áramszolgáltatókkal együttműködve szélessávú internetes technológiát telepít ezeken a helyeken a villamoshálózatra.

Az amerikai szövetségi kormányzat mintegy 7 milliárd dolláros élénkítő csomagjából részesedni még a kék óriás számára is komoly vonzerőt jelenthet, legalábbis a hír ezt sugallja. A műszaki háttér végül is már egy jó ideje adott: először száloptikás hálózatot kell kiépíteni olyan állomásokkal, amelyeken az internet-jel átkerül az elektromos hálózatra. Innen aztán a jel a már meglévő elektromos hálózaton fut a lakásokig az árammal együtt, a dekódoláshoz pedig elegendő a megfelelő modemet egy tetszőleges konnektorhoz csatlakoztatni, azaz az átalakító állomások és az otthonok között nincs szükség semmilyen további vezetékhálózat kiépítésére. Az elektromos hálózaton ráadásul mintegy 40 km-re továbbítható a jel erősítő állomások közbeiktatása nélkül, ami jóval több, mint a telefonvezetékeken küldött ADSL esetében.

Az IBM először Alabama, Virginia, Indiana és Michigan államok elmaradottabb vagy éppen ritkábban lakott térségeiben kezdi meg a szélessávú internet kiépítését az elektromos hálózaton. A 256 kilobit/s-os szolgáltatás havidíja 30, az 1 megabit/s-osé pedig 50 dollár lesz. Olyan térségekről van szó, ahol más módon az internet-szolgáltatóknak nem éri meg a szélessávú hálózat kiépítése, ugyanakkor a kezdeményezés általános gazdaságélénkítő hatással is lehet. Egy ideje ugyanis több felmérés is azt mutatja, hogy megállt az internetezők számának növekedése a tengerentúlon, az új szélessáv viszont két hét alatt 5000 előfizetőt szerzett egy michigani körzetben.

Kulcsszavak: IBM DSL ADSL

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14