X86-os CPU-t tervez az nVidia

Milkovits Gábor, 2009. március 4. 19:30

A San Francisco-i Morgan Stanley Technológiai Konferencián az nVidia alelnöke úgy nyilatkozott, hogy az elsősorban grafikus lapkákkal foglalkozó csipgyártó a PC-k többségében használatos x86-os architektúrájú processzort tervez gyártani a jövőben.

Michael Hara, aki elsősorban a befektetői kapcsolatokért és a kommunikációért felel a cégnél, azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az általános felhasználású mikroprocesszorok piacára való belépés csupán idő kérdése a részükéről. Az nVidia Tegra system-on-chip integrált grafikus platformja tartalmaz már egy ARM CPU-t, az x86-os fronton azonban mindeddig még nem kísérletezett a társaság. Hara azonban kihangsúlyozta, hogy a tervezett általános processzornál hasonló szintű integrációra szeretnének törekedni, mint a Tegra esetében. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az új lapkát nem elsősorban szokványos, vagy netán nagyteljesítményű rendszerekbe szánják, hanem sokkal inkább a magas szintű integrációt és energiatakarékosságot megkövetelő netbook-okba és más ultra-kompakt hordozható számítógépekbe.

Hara konkrétumokról nem nagyon nyilatkozott, az időponttal kapcsolatban is csupán annyit mondott, hogy a termékkel 2-3 éven belül terveznek előállni. Gondot jelenthet viszont, hogy az nVidia jelenleg nem rendelkezik x86-os licenccel, a próbálkozást rossz szemmel néző Intel, vagy éppen a grafikus fronton rivális AMD pedig aligha siet segíteni. Megoldás lehet esetleg a VIA-val való együttműködés: az nVidia-t korábban amúgy is hírbe hozták már azzal, hogy megvenné a VIA-t, ez azonban később kacsának bizonyult.

Kulcsszavak: nVidia grafikus kártya

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50