A Windows 7-ről eltávolítható lesz az IE8

Milkovits Gábor, 2009. március 6. 08:06

A Microsoft egy olyan eszközt épített be a következő generációs Windows 7-be, amelynek segítségével még olyan mélyen integrált alkalmazásokat is el lehet távolítani a rendszerről, mint az Internet Explorer böngésző.

A Windows 7 béta build 7048 tesztverzió már tartalmazza ezt a lehetőséget, amellyel igazából nem a teljes szoftvert, csak a végrehajtható Internet Explorer fájlt lehet leszedni a Windows-ról. Ehhez szükség van arra, hogy egymás után kétszer betöltse az ember az operációs rendszert, majd egyéb konfigurációs lépéseket is végrehajtson, azaz a műveletet nem éppen a hétköznapi felhasználóknak találták ki. Igaz, nekik általában amúgy is mindegy, hogy egy alternatív böngésző telepítése után rajta marad a gépükön az Explorer, legfeljebb nem használják.

Felmerül hát a kérdés, hogy ha felhasználói szempontból mindegy, mégis miért tette ezt lehetővé a Microsoft? Ezzel kapcsolatban csak találgatni lehet, valószínűnek tűnik azonban, hogy a lépés egyfajta gesztus az Európai Bizottság felé, amely a Windows Media Player után nemrég az Explorer árukapcsolt forgalmazását nehezményezte, márpedig a 2004 óta tartó monopóliumellenes huzavona rengeteg pénzébe került már a Microsoftnak. Más kérdés, hogy a külsős szoftverfejlesztők számára éppenséggel kedvező a Windows és az IE integrációja, habár hasonló kiegészítő eszközök – szigorúan elméletileg – más böngészőkhöz is létrehozhatóak lennének a Windows-ban.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50