Szennyezettséget mérő robothalat fejlesztettek ki brit tudósok

Milkovits Gábor, 2009. március 21. 07:59

Brit tudósok egy olyan robothalat fejlesztettek ki, amely a tengereket járva speciális műszereivel méri a vizek szennyezettségét.

Az egyenként 20000 fontba (kb. 6,4 millió forint) kerülő robothalak a korábbi távirányítású modellek helyett képesek önállóan, emberi beavatkozás nélkül navigálni, akár tavakban, sőt folyókban is. A konkrétan pontyot formázó robotok vegyi érzékelőikkel azonosítani tudják a víz alatti vezetékekből vagy hajóroncsokból szivárgó szennyező anyagokat, majd az így gyűjtött információt aztán WiFi internet-kapcsolaton keresztül továbbítják a központba. Az első öt prototípust az észak-spanyolországi Gijón kikötője melletti vizeken fogják tesztelni jövőre, majd siker esetén beindulhat a sorozatgyártás is.



A különleges víz alatti robothalat a BMT Group nevű vállalat fejlesztette ki, az Essexi Egyetemmel közösen. Rory Doyle, a BMT vezető kutató-mérnöke a Reuters-nek nyilatkozva kézenfekvő érvvel indokolta, hogy miért pont a halformára esett a választásuk: szerinte balgaság lett volna mini-tengeralattjárót építeniük, amikor a halak testét több százmillió év alatt a célra tökéletesen megfelelőnek alkotta meg a természet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14