A Microsoft megszünteti az Encarta online enciklopédiát

Milkovits Gábor, 2009. március 31. 21:18

A Microsoft bejelentette, hogy megszünteti Encarta enciklopédia-szolgáltatását, nyilvánvalóan azért, mivel nem bírta a versenyt az ingyenes Wikipédiával és az egyéb internetes tudásbázisokkal.

Asz Encarta-t először optikai lemezeken árusította a Microsoft, majd éves előfizetés mellett tette elérhetővé az interneten is a mintegy 62 ezer szócikket, valamint több ezer képi illusztrációt és multimédiás mellékletet tartalmazó elektronikus enciklopédiát. A szoftvercég az utóbbi időben reklámokból eltartott oldalakon is hozzáférhetővé tette az Encarta szócikkeit, azonban így sem sikerült több felhasználót vonzania vele, így végül a megszüntetés mellett döntött. Ez azt jelenti, hogy a CD- és DVD-lemezes verziókat már júniustól kivonják a forgalomból, míg az oldalak október 31-én zárnak be. Kivétel a japán Encarta portál, amely december 31-ig üzemel még.

A döntésnek valószínűleg rövid távú és stratégiai okai egyaránt vannak. A közelmúltbeli 5000 fős leépítés és egyes részlegek megszüntetése után egyértelműen beleillik a válságkezelő és költségcsökkentő lépések sorába az Encarta megszüntetése. Másfelől pedig az intézkedés része lehet a társaság hosszabb távú online stratégiaváltásának, amely a Kumo munkanevű új szemantikus keresőmotor köré épülő komplex internetes szolgáltatások kialakítását tűzte ki célul.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50