EU-javaslat az online világ óriási fenyegetettségének kivédésére

Genda Csongor Zoltán, 2009. április 1. 20:05

Az Európai Bizottság megkongatta a vészharangot, és felszólította a tagállamokat egy egységes információs és IT-válságkezelő rendszer kidolgozására, mivel az online világ óriási fenyegetésnek van kitéve.

Az EB rámutatott az IT-infrastruktúra sebezhetőségére, és ennek kapcsán indítványozta a szükséges védelmi intézkedések kidogozását. A tagállamoknak fel kell készülniük az esetleges kiesésekre, hacker támadásokra, és konkrét cselekvési tervvel kell rendelkezniük az ilyen esetekre- figyelmeztet Viviane Reding, távközlési biztos. Reding emlékeztetett az Észtország és Litvánia elleni szájbertámadásokra, s elmondta, hogy ilyesmi a jövőben is előfordulhat, ám számolnunk kell még a természeti katasztrófákkal és a hardware-meghibásodásokkal is. De ha nem vagyunk felkészülve az ilyen váratlan eseményekre, akkor komoly nehézségekkel, és óriási anyagi károkkal kell szembenéznünk. Egy nagyobb kiesés akár 250 milliárd dollárjába is kerülhet a világgazdaságnak.
Az EB az Európa Parlament elé terjesztette a védelmi stratégia kidolgozására vonatkozó ötpontos tervezetét, melynek megvitatására a közeljövőben sort kerítenek.

Kulcsszavak: EU IT security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50