Web-alapú Gmail okostelefonokra

Milkovits Gábor, 2009. április 4. 09:16

A Google a Gmail levelező egy olyan próbaverzióját mutatta be a San Francisco-i Web 2.0 Expo kiállításon, amelyet okostelefonokhoz szabtak, mégis teljes egészében web-alapú alkalmazás.

Az Android vagy a Blackberry mobilokon most is elérhető a Gmail levelező, azonban csak a készülékekre telepített kliensprogramokon keresztül. Márpedig a Gmail sikerének egyik fő záloga a számítógépes verzió esetében éppen az, hogy teljes egészében online alkalmazásról van szó, azaz nincs szükség sem külön szoftverre, sem adatok tárolására magán a gépen/készüléken. Márpedig a mobiltelefonok esetében mindez kulcskérdés, hiszen az értékes tárhelyre nagy szükség van, ugyanakkor az online adattárolás előnyei megfizethetetlenek. A demó szofver egyik feltűnő jellegzetessége, hogy egyfajta lebegő eszközsort használ, amelyről minden helyzetben elérhetőek a legfontosabb menüpontok.

A Gmail online mobil levelezőszoftver egy HTML 5-alapú megoldás, amely egyformán fut a különböző szoftverplatformokon – Vic Gundotra, a Google vezető mobilszoftver-fejlesztője a kiállításon egy iPhone-on és egy Android okostelefonon demonstrálta a program működését. Gundotra nem győzte hangsúlyozni a dolog jelentőségét, rámutatva, hogy ennek nyomán a jövőben elvileg bármilyen jellegű online szoftveralkalmazást lehetséges lesz majd fejleszteni, ami azután platformtól függetlenül gyakorlatilag az összes okostelelefonon használható lesz. A HTML 5-öt egyébként mindeddig nem használják különösen széles körben, a szoftvermérnök szerint azonban ez egyáltalán nem gond, ráadásul a technológia a jövőben lehetőséget ad majd olyan megoldások használatára a mobilokon, amik eddig csak Adobe Flash vagy Microsoft Silverlight szoftverek segítségével voltak megvalósíthatók.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50