Hosszabb távon nem aggályos a HD-s tévésugárzás

MTI Sajtóadatbank, 2009. április 4. 16:55

Csak rövidtávon lehet aggályos, ha szűkítik a digitális földfelszíni (DVB-T) platformon elérhető tévécsatornák számát, hogy egyes közszolgálati adók nagy felbontású (HD) minőségben szórják műsorukat - nyilatkozta az MTI megkeresésére a médiahatóság egyik háttérintézményének vezetője.

Egy digitális programcsokor (multiplex) 3 HD vagy 8-9 átlagos felbontású (SD) csatorna továbbítására elegendő - mondta Nahimi Péter, az Alkalmazott Kommunikációtudományi Intézet (AKTI) igazgatója, hozzátéve: tavaly decemberben két ilyen hálózat indult el. Ennek alapján, miközben a közszolgálati adóknak alig van műsoruk ilyen minőségben, az MTV két, és a Duna Televízió egy HD-csatornája a teljes sávszélesség felét eleve leköti; melléjük és a már a kínálatba felvett három csatorna (a Hír TV, az ATV és a Duna Autonómia) mellé ugyanis hat SD csatorna, vagy egy HD és három SD adás fér még be - jegyezte meg. Nahimi Péter szerint a helyzet a két újabb - az országos kereskedelmi televíziók által jelenleg még használt – sáv megnyitásával javul majd, ám addig még 2-3 év is eltelhet. Ebben az időszakban lesz viszont néhány "meglehetősen fontos esemény", köztük európai parlamenti, országgyűlési és önkormányzati választás. Az állampolgárok sokoldalú tájékozódásának lehetősége viszont a demokrácia működésének alapfeltétele: csak a tájékozott emberek tudnak jól választani - emlékeztetett.

 A szakember felhívta arra is a figyelmet: a földfelszíni műsorszórás közönsége egy meglehetősen jól körülhatárolható csoport, hiszen "aki tehette, az már rég mozdult a sokcsatornás televíziózás felé", így nem csoda, ha tavalyi adatok szerint a ma szobaantennával televíziózók fele ötven év feletti, tízből heten inaktívak, nyolcan falusiak, háromnegyedük pedig elégedett azzal a három csatornával, amit ezzel a módszerrel fogni tud.

 "Fontos megjegyezni ugyanakkor, hogy a DVB-T amúgy – jellegénél fogva - a legalkalmasabb terjesztési mód a közszolgálati tartalmak számára, méghozzá nemcsak országos, hanem körzeti és helyi szinten is; ennek azonban még ki kell forrnia" - mondta.

 Amellett, hogy a szobaantennával tévézők - csekély szabad pénzeszközeik miatt - kevésbé jelentenek vonzó célpontot a tévécsatornáknak, a DVB-T szolgáltatónak azzal is számolnia kell, hogy a más módon tévézők jelentős hányadát már elhódították az utóbbi évben mérföldes léptekkel terjeszkedő kábeles és műholdas hálózatok, amelyek nagy kedvezményeket ajánlottak a magukat évekre mellettük elkötelezőknek - mondta.

 Nahimi Péter egyben arra is felhívta a figyelmet: az új platformmal is egyfajta "virtuális hűségnyilatkozatot" kötnek azok is, akik a DVB-T-hez csatlakoznak, hiszen amikor megvásárolják a dekódert (set-top boxot) és felszereltetik a vételhez az ország nagy részében ugyancsak szükséges tetőantennát, akkor ezzel hosszabb távra elköteleződnek a földfelszíni platform mellett is. Digitális földfelszíni vételre alkalmas eszközzel ugyanis nem foghatóak a kábeles vagy a műholdas digitális programok.

 Március elején nyilvánosságra hozott éves jelentésében írt arról az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT): a tartalmi sokszínűség szempontjából aggályos, hogy nagy felbontású minőségben kívánják sugározni műsoraikat a közszolgálati televíziók a DVB-T platformon.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50