Letölthető a Microsoft Exchange Server 2010 nyilvános tesztváltozata

Milkovits Gábor, 2009. április 16. 10:24

A Microsoft kiadta az Exchange Server 2010 levelezőszerver-szoftver első béta tesztverzióját, amely nyilvános, így mostantól bárki számára letölthető.

A http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?displaylang=en&FamilyID=1898ed2c-2f88-48ac-824e-d3d20fad77d7 címen elérhető program számos újítást tartalmaz elődeihez képest. Ezek java része elsősorban a munkahelyi levelezést hivatott megkönnyíteni: ilyen például az a megoldás, amely még küldés előtt figyelmezteti a felhasználót, ha a címzett házon kívül van (és ennek jelzését bekapcsolja postafiókján), ha túl nagy csatolmányt próbál továbbítani, vagy megtelt a fogadó postafiókja. Arra is van lehetőség, hogy a már elküldött levelet bizonyos időn belül valaki visszavonja, ha a szerver még nem továbbította azt a hálózaton. Emellett az e-mailek úgynevezett „beszélgetésekbe” csoportosíthatók, akárcsak a Gmail-nél, ezeket pedig ha az ember akarja, „elnémíthatja”, vagyis inaktívvá teheti.

A Microsoft Exchange Server 2010 persze nemcsak az egyéni felhasználók, hanem a levelezőrendszereket üzemeltető vállalatok számára is tartogat újításokat. Ezek közül a legfontosabbak, hogy a fejlesztés során igyekeztek minél nagyobb hangsúlyt fektetni a megbízhatóság és a rendelkezésre állás kibővítésére. Emellett gazdagították a rendszergazdák felügyeleti funkcióit is, összességében pedig úgy sikerült modernizálni a technológiát, hogy az üzemeltetési költségek jelentősen csökkenjenek az előző verzióhoz, az Exchange Server 2007-hez képest.

A szoftver kipróbálása egyelőre inkább az informatikai szakemberek számára lehet izgalmas, mivel az egyéni felhasználók addig nem élvezhetik a rendszer újításait, amíg le nem töltik az Outlook új bétáját, ami viszont csak a harmadik negyedévre várható. A végleges Exchange Server 2010-et az év második felében, míg a következő nagy irodai szoftverfrissítést, az Office 2010-et jövő év első felében tervezi kiadni a Microsoft.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50