Mobil egészségügyi informatikai eszközöket mutattak be Szegeden

MTI Sajtóadatbank, 2009. április 24. 10:32

Mobil egészségügyi informatikai eszközöket és alkalmazásokat mutattak be csütörtökön Szegeden; a többek között a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói közreműködésével kidolgozott megoldásokkal csökkenthető az orvos-beteg találkozások száma, a felesleges kórházi jelenlét.

Szilágyi Gyöngyi, az I-QRS Kft. kutatási igazgatója elmondta, a vállalkozás által kifejlesztett rendszer - melynek alapeszköze egy, a mindennapi tevékenységek vagy akár sportolás alatt is viselhető mellpánt - alkalmas az életjelek rögzítésére, tárolására és valósidejű továbbítására. A néhány dekagrammos eszköz rögzíti az EKG-jeleket, a felhasználója pulzusát, testhőmérsékletét, mozgását, helyzetét és gyorsulását, valamint a külső hőmérséklet is.

A berendezést használhatják betegek, idős emberek, szívinfarktuson átesett páciensek, sportolók vagy akár tűzoltók is. Az eszköz alkalmas arra, hogy az észlelt és informatikai módszerekkel feldolgozott jelek alapján riasztást küldjön, ha a páciens rosszul lesz, de az együttes jelek elemzések alapján segítségével bizonyos esetekben a veszélyhelyzetek is előre jelezhetők - közölte a szakember.

A bemutatón külön kiemelték az eszköz sportcélú felhasználását. A rendszer alkalmas arra, hogy akár edzés közben folyamatosan közvetítse a sportoló testi jeleit, így beállítható az optimális terhelési szint. A magas mintavételi gyakoriságnak köszönhetően a legapróbb szívritmus-rendellenességek is észlelhetők, így megelőzhetővé válnak azok a szívproblémák, melyek a közelmúltban több tragédiához is vezettek - mondta a kutatási igazgató.

Gyimóthy Tibor, az SZTE Szoftver Fejlesztési Tanszékének vezetője elmondta, az egyetem kutatói a Pannon GSM Zrt. közreműködésével olyan informatikai megoldásokat dolgoznak ki, melyek a vidéken lakók életkörülményeit javítják. A fejlesztésnél alkalmazzák az "élő laboratórium koncepciót", vagyis a munka kezdeti szakaszától kezdve együtt dolgozik a szoftverfejlesztőtől a végfelhasználóig valamennyi érintett.

A program egyik részeként már jelenleg is használt eszközökre fejlesztettek egészségügyi alkalmazásokat. Ilyen berendezés volt a homokháti tanyákon élő idős emberek által használt segélyhívó. A kidolgozott megoldásnak köszönhetően a távolból nyomon követhetők a páciensek gyógyszerszedési szokásai vagy rögzíthető az asztmás betegek rohamainak száma és erőssége - közölte az egyetemi oktató.

Kulcsszavak: egészségügy

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50