Android netbook 250 dollárért

Milkovits Gábor, 2009. április 28. 17:17

A ComputerWorld beszámolója szerint a Skytone nevű gyártó nyár elején forgalomba hozza az első Google Android operációs rendszerű mini-laptopot, amelynek 250 dollár lesz az ára.

Az Alpha 680 elnevezésű készülék 533 MHz-es ARM 11 CPU-val, 7” LCD képernyővel, WiFi-vel és persze a Linux-alapú Google Android operációs rendszerrel lesz felszerelve. A beszámolók szerint a netbook meglehetősen karcsú, kétcellás akkumulátorral rendelkezik majd, ami mindössze 2 óra internetezést tesz lehetővé. Az engedményre valószínűleg azért volt szükség, mert a gyártó szeretné tartani a 250 dolláros árat, így viszont a mini-laptop éppen egyik fő vonzerejéből, az ultra-hordozhatóság előnyeiből veszít jelentősen.

Szakértők régóta mondják, hogy a Linux-alapú, nyílt forráskódú, okostelefonokhoz kifejlesztett Android szoftver alkalmas lenne kisteljesítményű netbookokon történő használatra is, az első erre vonatkozó, valóban komoly hír azonban csak idén februárban látott napvilágot. Akkor jelentette ugyanis be a Freescale Semiconductor, hogy az általuk kifejlesztett i.MX51 ARM architektúrás processzort olyan netbookokba szánják, amelyeken az ő csipjükre épülve a Google Android operációs rendszere fut. Április elején pedig a Hewlett-Packard Android netbook terveiről számolt be a Wall Street Journal, habár egyelőre konkrét részletek nélkül. A rendszer előnyei a mini-laptopok szempontjából nyilvánvalóak: olcsó, alacsony a memóriaigénye, gyors, ráadásul a Google erőteljesen bátorítja a külsős szoftverszakembereket, hogy alkalmazásokat fejlesszenek a platformhoz.

Kulcsszavak: notebook Android

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36