EU: A domain nevek kiosztásáról ne csak az USA döntsön!

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 5. 08:33

Helyezzék ősszel nemzetközi felügyelet alá az Internet Testület a Bejegyzett Nevekért és Számokért (ICANN) nevű, kaliforniai székhelyű nonprofit szervezetet, amely idén szeptember végéig még az amerikai kereskedelmi minisztériummal való megállapodás alapján működik, és bocsát ki internetes tartományneveket, úgynevezett domain neveket - szorgalmazta hétfőn az Európai Bizottság.

Az EU legfőbb végrehajtó testülete nyilvános meghallgatást szervez szerdán Brüsszelben az európai internetes közösség számára, amelyen megvitatják a tervezett nemzetközi internetirányítás terveit. Az 1998-ban alapított ICANN és az amerikai kereskedelmi tárca szerződése szeptember 30-án lejár. Ez - remélik Brüsszelben - megnyithatja az utat az ICANN teljes magánosítása és tevékenységének átláthatóbbá tétele, a demokratikus és nemzetközi internetirányítás megteremtése előtt.

 Viviane Reding, az EU információs társadalommal kapcsolatos ügyekben illetékes biztosa kijelentette, hogy meg kell valósítani az ICANN elszámoltathatóságát nemzetközi szinten. Szerinte hosszú távon nem tartható fenn tovább az az állapot, hogy egyetlen - vagyis az amerikai - kormány gyakoroljon felügyeletet a domain nevek kiosztását, az internetcímek odaítélését végző testület felett.

 Reding elképzelési szerint a nemzetközi felügyelet jogát független igazságszolgáltató testület, valamint az úgynevezett "G12 Internetirányítás" nevű multilaterális fórum gyakorolná. Ez utóbbi, 12 tagú testületben, amely kormányképviselőkből állna, két-két helyet kapna Észak-Amerika, Dél-Amerika, Európa, valamint Afrika, hármat (együttesen) Ázsia és Ausztrália, míg a 12. tag a szavazati joggal nem bíró testületi elnök lenne. Az internetes közösség nagy nemzetközi szerveződései megfigyelői státust kapnának.

Kulcsszavak: ICANN EU domain jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50