Az Európai Parlament elfogadta az új hírközlési keretcsomagot

forrás Prim Online, 2009. november 24. 18:42

A Nemzeti Hírközlési Hatóság - a magyar hírközlési piac szempontjából is - örömtelinek és rendkívül fontosnak tartja, hogy kedden az Európai Parlament jóváhagyásával teljessé vált az európai hírközlés- szabályozási keretrendszer megújítása. A mintegy 2 éves folyamat eredményeképpen az EU olyan jogszabályi környezetet teremtett, amellyel a szabályozás lépést tart a technológiai és piaci fejlődéssel és hosszabb távon biztosítja az iparág modern szabályozási hátterét, mondta Pataki Dániel az NHH elnöke.

Kedden az Európai Parlament nagy többséggel jóváhagyta az EU hírközlés-szabályozási keretrendszerének eddig még el nem fogadott elemét, az úgy nevezett „Jobb Szabályozás” irányelvet, miután néhány nappal ezelőtt a Európai Tanács már elfogadta a csomagot.

Az Európai Parlament és a Tanács elnöke szerdán írja alá a jogszabályt, és ezzel lezártnak tekinthető a jogalkotási folyamat. A jogszabályok várhatóan decemberben jelennek meg a EU hivatalos közlönyében. A kihirdetés másnapján a jobb szabályozás, valamint és a fogyasztói jogok irányelve is életbe lép, a tagállamoknak pedig 18 hónapjuk lesz az irányelvek átültetésre a nemzeti jogba. A BEREC rendelet a megjelenést követő 20. napon lép életbe.

Az új hírközlési keretszabályozás az elkövetkező évtizedre határozza meg az európai hírközlés kereteit, felhasználva a korábbi szabályozási gyakorlat eredményeit, mondta az NHH elnöke. Kiemelte, hogy a megújuló szabályozásban az eddiginél is fontosabb szerepet kap a fogyasztói jogok kérdése, illetve a szabályozó hatóságok együttműködése, amely nagy mértékben hozzájárulhat az európai hírközlés további harmonizációjához, így a szektor és kontinens versenyképességének növeléséhez. Az új keretszabályozás alapján az Unióban hatékonyabbá válhat a spektrummal való gazdálkodás és felgyorsulhat az új generációs hálózatok elterjedése, mondta Pataki Dániel.
 

Kulcsszavak: jog hírközlés EU

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50