Terjed a gyűlöletre uszítás a közösségi portálokon

MTI Sajtóadatbank, 2009. május 15. 09:12

Fegyveres szervezetek és gyűlöletre uszító csoportok egyre gyakrabban használják toborzásra az olyan közösségi portálokat, mint a Facebook, a MySpace vagy a YouTube - állapította meg jelentésében a Simon Wiesenthal Központ.

A szerdán publikált jelentés szerint az elmúlt évben 25 százalékkal nőtt a "problémás" netező közösségi csoportok száma az interneten. A zsidó emberi jogi szervezet több mint tízezer faji erőszakot, antiszemitizmust, homofóbiát, gyűlöletzenét vagy terrorizmust propagáló problémás szájt, netező közösség, portál, blog, csevegőszoba, internetes videó és gyűlöletjáték vizsgálata alapján készítette a jelentést.

 "A hasonszőrű szélsőségesek minden internet adta lehetőséget felhasználnak a régi gyűlölet felszítására, az 'Ellenség' megalázására, pénzadományok gyűjtésére és a 2001 szeptemberi terrortámadás óta dzsihádterroristák toborzására és kiképzésére" - fogalmazott a központ közleményében.

 A szervezet által feltárt "digitális terrorizmus és gyűlölet" példái a "Halál a melegekre " elnevezésű, horvát nyelvű facebookos társaságtól a YouTube-ra feltett Korán-égetésen keresztül a fegyveres csoportok, mint a Hezbollah, a tálibok vagy az al-Kaida propagandájáig terjedtek.

 A nácivadász Simon Wiesenthalról elnevezett központ több mint egy évtizede figyeli a szélsőségesek internetes működését. Megállapításuk szerint a közösségi portálok terjedése az utóbbi években felgyorsította a fajgyűlölet és az előítéletes nézetek propagálását.

 A központ szakértői összeültek a Facebook illetékeseivel, akik ígéretet tettek a felhasználás szabályait sértő oldalak eltávolítására, azonban a több mint 200 millió felhasználó közül nem könnyű kiszűrni a bigottokat, akik egyelőre sikerrel játsszák ki a blokkolásukra tett erőfeszítéseket. Cooper rabbi azt az esetet hozta fel példaként, amikor hiába távolítottak el egy rasszista tartalmakat feltöltő felhasználót a YouTube-ról, újabb és újabb felhasználói profilt kreálva visszajutott, s már a hatvannegyediknél tart.

 Mint Abraham Cooper rabbi, a központ egyik vezetője elmondta: "a nagy közösségi portálok megértették, hogy számolniuk kell a problémával. A cégek, mint a Facebook, meg is próbálnak mindent megtenni, ami tőlük telik, ám néha ez nem elegendő a probléma megszüntetésére". A Facebook nemrég több holokauszttagadó oldalt távolított el a közösségi portálról.

 A jelentés New York-i prezentációján egy középiskolai osztály is részt vett. A 17 éves Leena Shehadeh a beszélgetés során elmondta, hogy korosztálya a netes gyűlöletjátékokat vagy a rasszista nyelvezetet gyakran viccnek fogja fel. "Mi nem éltük át a holokausztot, nem éltük át a rabszolgaságot. Így az emberek mindaddig tréfára veszik ezeket a dolgokat, amíg valami rossz nem történik" - mondta a kamaszlány.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50