Negyedével zsugorodott a szerverpiac

Mészáros Péter, 2009. május 31. 09:15

Az IDC piackutató adatai szerint 25 százalékkal kevesebb szerverszámítógépet értékesítettek az idei első negyedévben, mint egy évvel korábban, amivel az elmúlt több mint tíz év leggyengébb forgalmát sikerült produkálni.

A piackutató szerint a globális szervereladások összértéke 9,9 milliárd dollárra rúgott a szóban forgó időszakban; ilyen alacsony értéket azóta nem mértek, hogy az IDC 12 évvel ezelőtt elkezdte vizsgálni a piacot. A legnagyobb mértékű, 31,2 százalékos visszaesést a Dell volt kénytelen elkönyvelni, de az öt legjelentősebb szereplő mindegyike, így a HP, az IBM, a Sun Microsystems és a Fujitsu/Fujitsu Siemens is kétszámjegyű csökkenéssel volt kénytelen szembenézni.

Hasonló a helyzet az operációs rendszerek és komplex szoftveralapú szolgáltatások terén is: az IBM z/OS rendszerű System z szervereihez kapcsolódó bevételei 18,9; a Microsoft Windows Server forgalma 28,9; a Unix rendszereké 17,5; míg a Linux termékeké 24,8 százalékkal esett vissza éves szinten.

Az okok kézenfekvőek: a válság miatt a cégek többsége inkább elhalasztja új szerverek beszerzését és megpróbálja meglévő rendszereinek élettartamát meghosszabbítani. Matt Eastwood, az IDC alelnöke úgy látja, hogy a szerverpiac valószínűleg magára talál majd az év második felében, mivel sokan a világgazdaság 2010-re jósolt újbóli fellendülése előtt próbálják majd meg olcsóbban, még „válság-árakon” felújítani szerverrendszereiket.

Kulcsszavak: IDC szerver trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50