A kalózok Brüsszelbe mennek

Kiss Ádám Zoltán, 2009. június 8. 10:41

A vasárnapi Európai Parlamenti választásokon a Pirate Bay fájlmegosztót támogató svéd kalózpárt 7 százalék fölötti eredmény ért el, így képviselőt küldhet a szervezetbe.

A fájlmegosztás támogatására a Pirate Bayből kinőtt párt népszerűsége az EP-választások közeledtével nőtt rohamosan. Ahogy a per előrehaladtával a svéd igazságszolgáltatás hibát hibára halmoz, és lassan az egész eljárás kezd kínossá válni, nem véletlen, hogy az ügy támogatására létrehozott Pirate Bay párt az EP-választások előtt a korábbi 0,6 százalékos népszerűségét 7 százalék fölé tornászta, és jelentős politikai erő lett Svédországban.

A választásokat 26 százalékkal a szociáldemokraták nyerték, majd a kormánykoalíció egyik pártja következik 17,7 százalékkal, őket követi a liberális FP 12,9 százalékkal, és végül a kalózpárt 7,1 százalékkal. Mivel Svédország 18 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, ez egy képviselői helyet jelent a kalózpártnak, melynek népszerűsége a 18-30 évesek között a legnagyobb, nemek szerinti megosztásban pedig a férfiak 12, a nők 4 százaléka támogatását sikerült megszerezniük.

Bár ettől az egyetlen képviselőtől még nem várható gyökeres fordulat az EU fájlmegosztási politikájában, tény, hogy a kalózpárt mostantól saját beadványokkal képviseltetheti magát, ellentartva a francia jogvédő lobbi által az EU állásfoglalása ellenére másodszor is erőltetett szankcióknak, miszerint az illegális fájlcserélők internet-hozzáférését felfüggesztenék. Ez utóbbi megoldást az EU az információhoz való jog alapján utasítja el, mert szerinte az magasabb rendű jog, mint a tartalmak jogtulajdonosaié, ráadásul az előre fizetett mobil hozzáférések elterjedésével egy ilyen szankció vélhetően teljesen hatástalan maradna.

Kulcsszavak: EU

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Vodafone országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett

A Vodafone Magyarország hálózatfejlesztési stratégiájának részeként 2024 végéig országosan az állomások 40 százalékán végez kapacitásbővítést, ami a hívásminőséget és a letöltési sebességet is jelentősen javítja. A hálózatfejlesztési programnak köszönhetően többek között Debrecenben, Miskolcon, Veszprémben, Székesfehérváron és Nyíregyházán élvezhetik a szolgáltató ügyfelei a gyorsabb mobilinternetet. 

2024. május 15. 20:44

Digitális gyermekvédelmi konferenciát szervezett az NMHH és az ELTE

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé, hogy a bántalmazás önkéntes bejelentése és a monitorozási kötelezettség közösen segítse a gyermekek védelmét az online térben. Többek között ez is elhangzott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) támogatásával, az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar által a gyermekek online bántalmazása elleni védekezésről szervezett konferencián.

2024. május 15. 19:31

Hozzuk ki a legtöbbet okostelefonunk hangzásából!

A hétköznapok elengedhetetlen részeként okostelefonunk egy kifejezetten kényelmes eszköz, amit számos dologra használhatunk. Akár csak telefonálunk, akár filmet vagy sorozatot nézünk, esetleg megbeszélésen veszünk részt vagy zenét hallgatunk, fontos, hogy a legjobb minőségű hangot kapjuk. A HONOR friss tippei ebben segítenek. 

2024. május 15. 16:10

A világ 600 legjobb fiatal egyeteme közé került a Széchenyi-egyetem

Az 501–600. helyen szerepel a győri Széchenyi István Egyetem azon a ranglistán, amelyet a Times Higher Education (THE) május 14-én tett közzé a világ legjobb fiatal egyetemeiről. Az intézmény újabb sikere mögött erősödő kutatási teljesítménye, valamint szoros ipari és nemzetközi kapcsolatai állnak.

2024. május 15. 14:33

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38