Vezető energia-fogyasztásúak az Ericsson IP edge és metro eszközei

Kovács Attila, 2009. június 14. 06:44

Az Ericsson a napokban maga is megerősítette, hogy az olyan előfizetői szolgáltatások, mint a residential (lakossági) Triple Play biztosításának hatékonyságát mérő új módszerek szerint IP-edge és Metro-Ethernet platformjai az ipar szintjén a legalacsonyabb energiafogyasztásúak. Az új mérési módszerek, melyek túllépnek azon, hogy az adott platform vagy port mennyi energiát fogyaszt, egyszerűbbé teszik a szolgáltatók számára üzleti tevékenységük beárazását és infrastrukturális befektetéseik tervezését.

Az egyes platformok által betöltött funkciók alapján az Ericsson új mérési módszere felhasználónként és áramkörönként mutatva az elemi szintű energiafogyasztást, hasznos rálátást nyújt az energiahatékonyság fokára. Az új mérési mód az Ericsson legújabb fenntarthatósági erőfeszítéseinek eredménye, azt követően, hogy az Ericsson 2008-ban vállalta, hogy öt éven belül akár 40 százalékos csökkentést ér el termékskálájának előfizetőkre vetített szénkibocsátásában. Az IP-edge és Metro-Ethernet vizsgálata mellett az Ericsson jelentős csökkentést ért el WCDMA rádió bázisállomásainak (80%-os energiahatékonyság javulás 2001-től 2008-ig), mobil softswitch (programozható kapcsoló-berendezés) megoldásának (előfizetőnként 60%-al nagyobb hatékonyság) és a helyszíni energiafogyasztásában.

Az Iometrix, egy jól ismert hálózati vizsgáló intézet, kapott felkérést, hogy új mérési módszerekkel vizsgálja és hitelesítse az  Ericsson SmartEdge Multi-Service Edge Router és az SM 480 Metro-Ethernet platform teljesítményét. Az Iometrix jelentése szerint mindkét eszköz esetében a felhasználói vagy az áramköri terhelés növekedésével nőtt a hatékonyság.  

Az IP-edge esetében az Iometrix vizsgálta, hogy 256.000 előfizetői számig különböző előzetői forgalmi terhelés mellett, mennyi energia szükséges a multimédia előfizetői szolgáltatások biztosításához. A SmartEdge 256.000 előfizető mellett előfizetőnként 5,16 milliwattot fogyasztott. Az Ericsson szerint a versenytársak nyilvánosan hozzáférhető adataival összehasonlítva, ez egy előfizetőre vetítve 53-280 százalékos energiamegtakarítást jelent. A metro esetében az Iometrix az áramkörökre eső felvett energiát mérte a végpontok közötti Ethernet Line szolgáltatásokra valamint a többpontos Ethernet-LAN szolgáltatásokra. Az SM 480 256 ezer előfizető mellett áramkörönként és virtuális bérelt vonalanként (VLL) 5.375 milliwattot fogyasztott. Az Ericsson szerint a versenytársak nyilvánosan hozzáférhető adataival összehasonlítva, ez egy áramkörre vetítve 60-80 százalékos energiamegtakarítást jelent.

Az Iometrix vizsgálati eredményei összhangban vannak a Telecommunications Energy Efficiency Ratio (TEER/távközlési energiahatékonysági mutató) módszertannal és az ATIS – egy információs, szórakoztató és kommunikációs technológiákkal kapcsolatban műszaki és működési szabványokat meghatározó ipari szabványtestület – iránymutatásaival. Az ATIS tagjaként az Ericsson támogatta szabványos energiahatékonyság-mérési módszerek és gyakorlat kidolgozását. Az Ericsson SmartEdge 256 ezer előfizetőre mért TEER számítása wattonként 196 felhasználó (5 milliwatt felhasználónként). Az Ericsson SM 480 TEER számítása wattonként 196 áramkör (5,2 milliwatt felhasználónként).

Kulcsszavak: Ericsson hírközlés

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36