Ericsson hálózatokban a mobil adat- meghaladja a hangátvitel-forgalmat

Kovács Attila, 2010. március 31. 17:46

Az Ericsson a Las Vegas-i CTIA Wireless 2010 Kongresszuson bejelentette, hogy 2009 decemberében globális szinten a mobil adatforgalom meghaladta a hangátviteli forgalmat, az Ericsson által élő hálózatokban végzett, a világ minden térségét lefedő mérések szerint.

Az adatforgalom globális szinten az elmúlt két évben mindkettőben egyenként 280%-kal növekedett, és az előrejelzések szerint az elkövetkező öt év során évente meg fog duplázódni. A „helycsere” körülbelül havi 140 ezer terabyte-os hang- és adatforgalmi értéknél történt. Az adatforgalom növekedése hozzájárul a mobilszolgáltatók bevételének növekedéséhez, ahogy egyre több fogyasztó használja az olyan adatforgalom-generáló eszközöket, mint például az okostelefonok vagy személyi számítógépek. Ugyanazon időszakban végzett Ericsson-mérések azt mutatják, hogy a 3G hálózatok forgalma meghaladta a 2G hálózatok forgalmát.

„Ez jelentős mérföldkő, hiszen a körülbelül 400 millió mobil szélessávú előfizetés jelenleg nagyobb adatforgalmat generál, mint a világ összes 4,6 milliárd mobil előfizetésének hangátviteli forgalma” – fejtette ki Hans Vestberg, az Ericsson elnök-vezérigazgatója Las Vegasban.

Napjainkra a mobil adatforgalom jelentős részét teszi ki a közösségi oldalak elérése mobilkészülékekről, illetve mobil szélessávú technológiával csatlakozó személyi számítógépekről. Például 60 ország több,  mint 200 mobilszolgáltatója vezet be és kínál Facebook mobiltermékeket, így a mobilkészülékeiken keresztül több mint 100 millió aktív felhasználó éri el a Facebook-ot. Ezt a véleményt támasztja alá az Ericsson által a közelmúltban végzett fogyasztói tanulmány, amely kimutatta, hogy a mobil szélessávú felhasználók 80%-a bárhol és bármikor elérhető hozzáférést igényel. Mindez már a mindennapi élet részévé vált. A tanulmány hat érett piac 4580 fogyasztójának megkérdezésén alapul. A tanulmány által kimutatott másik jelenség, hogy a mobil adatforgalom növekedésével a mobil szélessávú kapcsolat ugyanolyan személyessé válik, mint a mobiltelefon. A megkérdezettek 80%-a azt mondta, hogy nem osztaná meg senkivel a laptopját, 65%-uk pedig a mobil szélessávú kapcsolatát sem.

Az új fogyasztói magatartás miatt a mobilhálózatokat a hangátvitel mellett az adatátvitelre is méretezni kell. Ehhez jelentős hálózatmodernizációra, valamint a teljesen IP-alapú technológiákra való áttérésre és új támogatási rendszerekre lesz szükség – és ezek mind olyan területek, ahol az Ericsson kedvező pozícióban van ahhoz, hogy segítséget nyújtson a szolgáltatóknak, ezeket az új lehetőségeknek a kiaknázásában.

Kulcsszavak: Ericsson

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50