A digitális tévés műsorszórásra való átállás történelmi napja Amerikában

MTI Sajtóadatbank, 2009. június 15. 09:19

Kétmillió amerikai háztartásban sötétültek el pénteken a tévéképernyők, ennyi házban nem készültek fel a digitális műsorszórásra; estére az Egyesült Államok egész területén megszűntek az analóg jelű tévéadások.

A nap végére összesen 1787 tévéállomás fejezte be a digitális adásra történő átállást; leselejtezik a ma már elavult technikának számító analóg adókat, amelyek az 1940-es, 1950-es évek óta látták el képpel és hanggal a tévénézőket. A rádió- és tévétársaságok szövetségének adatai szerint a 300 milliós népességű országban 12,6 millió olyan háztartás maradt, ahol még mindig analóg tévéadásokat néznek. Ezeknek 88 százalékában megtették a szükséges lépéseket azért, hogy a digitális átállás után se szakadjon meg az adás: analóg jeleket átalakító tévékészülékeket, antennákat vagy digitális átalakítókat állítottak üzembe.

 A csaknem egy éve folyó kiterjedt tájékoztató kampány ellenére a SmithGeiger kutatóintézet adata szerint 2,2 millió háztartásban még nem készültek fel az átállásra. A Nielsen intézet 2,8 millióra becsülte ezt a számot, ami a televíziós közönség 2,5 százalékát érinti.

 A Szövetségi Hírközlési Bizottság négyezer telefonos operátorral próbál felkészülni azokra a hívásokra, amikor a tévéadás nélkül maradó, tájékozatlan nézők magyarázatot követelnek majd a képernyők elsötétülésére. Az utóbbi hetekben a helyi hatóságok szakemberei és önkéntes csoportok jártak szerte az országban, hogy segítsenek például az idősebbeknek abban, hogy a régebbi tévékkel is lehessen fogni az adásokat. Néhány körzetben még hetekig megmarad egy analóg figyelmeztető adás az átállásról.

 A digitális átállást eredetileg február 17-re tervezték az Egyesült Államokban, de az időpontot későbbre halasztották, mivel elfogyott a pénze annak a szövetségi alapnak, amely 40 dollárt érő kuponokat bocsátott ki az analóg tévét használók támogatására. A program azután folytatódhatott, hogy a jelátalakító dobozok vételét támogató alap újabb pénzeket kapott az Obama-kormány gazdasági ösztönző csomagjából. Végül összesen 59 millió kupont osztottak ki, amelyből 31 milliót váltottak be.

 A digitális műsorszórásra való átállás történelmi napjáról a Fehér Ház hírszolgálata is beszámolt pénteken. A kereskedelmi minisztérium tájékoztatása szerint a digitális tévés éra több mint két évtizede kezdődött. A fejlett technológia jobb képminőséget és több csatornát biztosít, miközben felszabadulnak a szűkében levő hullámsávok a robbanásszerűen bővülő vezeték nélküli szolgáltatások, például az elsősegély-rádiók számára.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50