Beolvadt a Magyar Telekomba két társaság

MTI Sajtóadatbank, 2009. június 30. 08:40

Megszavazta a Magyar Telekom Nyrt. (MT) hétfői rendkívüli közgyűlése a T-Kábel Magyarország Kft. és a Dél-Vonal Kft. beolvadását az MT-be.

A Dél-Vonal a T-Kábel 100 százalékos tulajdonában volt, míg a T-Kábel az MT 16,4 százalékos közvetlen és 83,6 százalékos közvetett tulajdonában állt. A közvetett tulajdonos az MT 100 százalékos leányvállalata, az Investel Zrt. volt.

A rendkívüli közgyűlésen a részvényesek 64,57 százaléka, azaz 672 284 468 szavazati jog vett részt.

A beolvadásokat Christopher Mattheisen, a társaság elnök-vezérigazgatója azzal indokolta, hogy a csoport így versenyképesebb ajánlatokat tud adni a vezetékes és mobil felhasználóinak mindhárom képernyőn, televízión, számítógépen és mobil monitoron. Azaz televíziós, internetes és távközlési szolgáltatást egyszerre tud nyújtani.

Hozzátette: a működési hatékonyság is javul az összeolvadás eredményeképpen, s összességében 1 milliárd forint megtakarítást tesz lehetővé éves szinten.

A közgyűlésig, illetve a közgyűlésen összesen 2 részvényes jelezte, hogy bizonyos számú részvényszám erejéig nem kíván részt venni a beolvadások, átalakulás után létrejövő jogutód társaságban, az MT-ben. Számukra törzsrészvényenként 344 forintot fizet a társaság. Az MT figyelmeztette a részvényeseket, hogy ez az ár jóval a tőzsdei részvényárfolyam alatt van.

A rendkívüli közgyűlésig 1250 részvény tekintetében érkezett ilyen jelzés, míg a helyszínen a MagyarCom Holding GmbH jelezte, hogy 1822 részvény erejéig kilép a jogutód társaságból azért, hogy megmaradjon és ne változzon az MT-ben lévő 59,298 százalékos tulajdoni hányada.

A MagyarCom az MT-ben a Deutsche Telekomot képviseli.

A T-Kábel analóg és digitális tv, illetve szélessávú internet, és internet alapú távközlési szolgáltatást nyújt 320 ezer ügyfelének. A Dél-Vonal Csongrád és Békés megyében 3800 előfizetőnek nyújt kábelszolgáltatást.

A T-Kábel 2008. december 31-én 20,5 milliárd forint értékű eszközzel és ugyanilyen értékű forrással rendelkezett. Vagyona 4,971 milliárd forintot, a jegyzett tőkéje pedig 920 millió forintot tett ki.

A Dél-Vonal eszközei és forrásai, külön-külön 161,904 millió forintot értek el, a saját vagyona 115,022 millió forint, a jegyzett tőkéje pedig 3 millió forint volt.

Az MT eszközei, illetve forrásai megegyezően, külön-külön 965,252 milliárd forintot tettek ki december végén. A cég saját vagyona 358,4 milliárd forint, a jegyzett tőkéje pedig 104 274 561 500, azaz száznégymilliárd-kettőszázhetvennégymillió-ötszázhatvanegyezer-ötszáz  forint volt december végén.

A beolvadás, átalakulás során egyik társaság sem élt az átértékelés lehetőségével.

Az átalakulás után az MT jegyzett tőkéje a kilépő részvények névértékével megegyezően csökkent, s a beolvadásoknak és átalakulásnak, illetve a kilépő részvényeknek megfelelően változott a vagyonmérleg és vagyonleltár is.

Kulcsszavak: Magyar Telekom +céginfo

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elkészült az egyedülálló hazai AI-kutatás

A mesterséges intelligencia térnyerése egyaránt kelt izgalmat és aggodalmat a cégvezetők körében. Vajon mekkora tudással rendelkeznek a mindent elsöprő technológiával kapcsolatban? Elkészült Magyarország átfogó AI&Leadership kutatása, hogy hiteles- és valós képet kapjanak egymásról is a vállalatirányítók.

2024. május 2. 11:36

Együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány, a Yettel és a CETIN

A magyarországi digitalizáció fejlesztését szolgáló együttműködést közös nyilatkozatban erősítette meg a kormány, a Yettel Magyarország Zrt. és a távközlési infrastruktúraszolgáltató CETIN Hungary Zrt. A megállapodásban foglaltak szerint a vállalatok 2024-2028 között legalább 72 milliárd forint értékű mobil hálózatfejlesztési beruházást hajtanak végre.

2024. május 2. 09:55

Megalkották az első magyar AI alapú éttermi asszisztenst

A koronavírus-járvány okozta elszigetelődés adta az inspirációt egy kis baráti társaság számára, hogy olyan közösségi applikációt fejlesszen, ami megkönnyíti az információszerzést, a tájékozódást, miközben a vendéglátóhelyek kiszolgáltatott helyzetét is orvosolni tudja.  A kis közösségi alkalmazás bár népszerűvé vált, de a várt áttörést nem érte el, ezért a csapat egy inkubációs programban kapott segítséget felhasználva fejlesztette ki a jelenlegi formában elérhető rendszert.

2024. május 1. 13:48

Stratégiai partnerséget kötött a Continental a DeepDrive-val

A Continental technológiai vállalat stratégiai partnerséget kötött a müncheni székhelyű DeepDrive-val az elektromos járművekhez szükséges alapvető technológiák továbbfejlesztése érdekében. 

2024. május 1. 10:21

A CIB Bank a Kyndrylt választotta hitelezési platformja modernizálására

A Kyndryl, a világ legnagyobb IT infrastruktúra-szolgáltatója és a CIB Bank, Magyarország egyik legnagyobb kereskedelmi bankja ma bejelentette, hogy a Kyndryl támogatta a bankot alkalmazásai modernizálásában és fedezetlen hitelezéssel kapcsolatos munkafolyamatai átalakításában. Ennek eredményeként a CIB Bank – a fogyasztói hitelek feldolgozására szolgáló modern és automatizált rendszer bevezetésével – tovább egyszerűsíti hitelezési folyamatát, nagyobb hatékonyságot és jelentős költségmegtakarítást érhet el.

2024. április 30. 14:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14