Deloitte: csökkennek az adatbiztonsági kiadások a válság nyomán

MTI Sajtóadatbank, 2009. augusztus 24. 11:56

A technológia, média és telekommunikáció (tmt) ágazat globális biztonsági felmérése alapján elmondható, hogy a tmt vállalatok 2008-ban jelentősen csökkentették adatbiztonsági kiadásaikat; miközben a cégek harmada csökkentette az információtechnológiai (it) biztonságra fordított költekezését. A tavalyinál tíz százalékkal több cégnek, a megkérdezett vállalkozások közel kétharmadának vannak elmaradásai az adatvédelem területén.

A Deloitte az idén harmadik alkalommal készítette el a tmt ágazat globális biztonsági felmérését.

Bodor Kornél, a Deloitte Magyarország tmt iparági csoportjának vezetője szerint az ez évi válaszok azt mutatják, hogy a cégek a válság következményeként egyértelműen visszafogják adatbiztonsági kiadásaikat.

Bodor Kornél elmondta: azok a cégek, amelyek rendszeresen elhanyagolták az it biztonsági fejlesztéseiket, most különösen kiszolgáltatottá válhatnak az egyre kifinomultabb támadásokkal szemben.

Kifejtette: a válaszadóknak mindössze 6 százaléka fordítja teljes költségvetésének legalább hét százalékát, vagy ennél többet az it biztonságra. Az idén jelentős visszaesés tapasztalható az előző felmérés eredményeihez képest, akkor ugyanis még a megkérdezett vállalkozások 36 százaléka nyilatkozott úgy, hogy 7, vagy ennél nagyobb százalékot fordít it-költségvetéséből a biztonságra.

Bodor Kornél kiemelte: a felmérésből az is kiderül, hogy a csökkenő adatvédelmi befektetések hátráltatják az új biztonságtechnológiák bevezetését. A válaszadóknak csak 53 százaléka vallotta magát naprakésznek, vagy nagyjából naprakésznek ebből a szempontból a két évvel ezelőtti 67 százalékhoz képest - fűzte hozzá.

Ralph van Uden, a Deloitte informatikai biztonság és adatvédelem területért felelős igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a közösségi oldalak és blogok számos előnnyel járnak, ezek az oldalak fokozott kihívást jelentenek a szervezetek belső biztonsági rendszerei számára.

A Deloitte felmérésének eredményei szerint a web 2.0 technológia sebezhetőségének kihasználása, valamint a közösségi viselkedés tanulmányozásán, emberi hibák kihasználásán alapuló, úgynevezett "social engineering" technikák - mint például a "csalilevelek" (pretexting) és az adathalászat (phishing) - a válaszadók több mint 80 százaléka szerint fenyegetést jelentenek egy vállalkozás információbiztonságára.

Ralph van Uden hangsúlyozta: a felmérés rámutat, hogy a felmerülő új veszélyek tükrében a tmt vállalatok bizonytalanabbá váltak a belső biztonsági kockázatok kezelésében. A két évvel ezelőtti felmérés 51 százalékához képest az idén a válaszadóknak csupán 28 százaléka vallotta magát "nagyon" vagy "kiemelkedően" magabiztosnak, ha arról kérdezték, hogy cége képes-e megfelelően kezelni a belső fenyegetettségeket. A válaszadók 41 százaléka az elmúlt egy év során legalább egy belső biztonsági szabályszegésről számolt be - ismertette az igazgató.

Kulcsszavak: Deloitte security

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Thermaltake bemutatja a The Tower 300 mikro toronyházat

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. Most egy új mikro-ATX házzal egészült ki – a The Tower 300-zal – egészült ki a sorozat, jellegzetes nyolcszögletű megjelenéssel, és lehetővé téve a hagyományos függőleges és az egyedi vízszintes elhelyezést.

2024. május 13. 16:04

A DA Drive Analyzer előre jelezni a meghajtó meghibásodásából eredő adatokat fenyegető veszélyeket

A vadonatúj AI-alapú lemezhiba-előrejelző szoftver, a DA Drive Analyzer 2.0 már elérhető az ADM App Centralban, és az ASUSTOR NAS-sal együtt használható, hogy előre jelezze, mikor fog meghibásodni egy meghajtó, így elég időt biztosítva, hogy intézkedni tudj az adatok védelméről.

2024. május 12. 12:01

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36