Az AITIA a leggyorsabban növekvő technológiai cég Magyarországon

forrás Prim Online, 2009. október 20. 19:56

A Deloitte idén tizedik alkalommal állította össze az ötven leggyorsabb növekedést mutató közép-európai technológiai cég éves rangsorát. A rangsorban 10 ország vállalatai képviseltetik magukat, így a 2009-es lista az eddigi legsokszínűbb. A Fast 50 ranglistán szereplő vállalatok átlagos növekedési üteme 933 százalék volt, ami csökkenést jelent a 2008-as értékhez képest. A ranglistát a szoftvergyártó cégek uralják - 25 ilyen társaság került fel a listára.

Kigyós Zsuzsa, a Deloitte Zrt. Pénzügyi tanácsadás részlegének igazgatója elmondta: a lengyel technológiai vállalatok továbbra is kimagaslanak a Fast 50 lista mezőnyéből: az első helyezést a Netmedia - egy internetes portálokat üzemeltető cég – érte el a maga 7210 százalékos növekedésével, habár a listán a legtöbb cég Magyarországról szerepel. Az idei rangsorba tíz országból kerültek fel vállalatok: Magyarország és Lengyelország mellett Csehország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Horvátország, Szerbia, Litvánia és Észtország képviseletében. Ezzel az idei ranglista a nemzetköziség szempontjából a legváltozatosabb az eddigiek közül. A közép-európai Technology Fast 50 lista a leggyorsabban növekvő technológiai cégeket a megelőző ötéves időszak során elért árbevétel-növekedés alapján rangsorolja.
Az idei Fast 50 listára összesen tizenegy magyar vállalat került fel, és ezzel hazánk a listán szereplő vállalatok számát tekintve a régió élén áll, megőrizve tavalyi vezető pozícióját. Lengyelország kilenc, Csehország pedig nyolc vállalattal képviseltette magát ebben az évben. A magyar vállalatokat a legjobb tíz között az AITIA International Informatics Zrt. képviseli az idén, mely 1399 százalékos árbevétel-növekedést produkált az elmúlt öt éves időszakban.

Kigyós Zsuzsa elmondta: Jóllehet a Fast 50 rangsorban szereplő vállalatok átlagos növekedési üteme az előző évi 1271 százalékhoz képest csökkenést mutat, a jelenlegi üzleti viszonyok mellett az idei 933 százalékos növekedés is figyelemreméltó teljesítmény.
Ahhoz, hogy egy társaság felkerülhessen a ranglistára, számos feltételnek meg kell felelnie - így többek között az elmúlt öt év (2004-2008) mindegyikében legalább 50 ezer eurós éves árbevételt kellett elérnie, székhelyének valamely közép-európai országban kell lennie, saját fejlesztésű technológiát kell alkalmaznia, vagy jelentős összegeket kell költenie kutatás-fejlesztési tevékenységre. Mindezek mellett olyan tulajdonosi szerkezettel kell rendelkeznie, amelyben nem szerepelnek stratégiai vállalatok többségi tulajdonban lévő leányvállalatai. A győztesek kihirdetése a 2004 és 2008 közötti ötéves időszakban elért százalékos növekedési ütem alapján történik.

A cégeknek - és maguknak a cégvezetőknek is - más feladatokkal kell szembenézniük, mint a korábbi években. Napjainkban egyre inkább a jövedelmezőség elérése és fenntartása, a kockázatok és a gazdasági klíma változékonyságának kezelése, valamint a tőkebevonás áll a középpontban. A cégvezetők elkövetkezendő egy évre vonatkozó növekedési várakozásai pozitívak, hiszen a válaszadók 76 százaléka állította magáról, hogy nagyon, vagy rendkívüli módon bízik a növekedésben."

A "Rising Stars" kategória

A "Rising Stars" kategóriában olyan ígéretes újabb vállalkozások indulhatnak, amelyek túl fiatalok ahhoz, hogy megfeleljenek az ötéves működésre vonatkozó feltételnek. Az ilyen cégek esetében feltétel, hogy legalább három, de legfeljebb öt éve működjenek, árbevételüknek pedig az elmúlt három év mindegyikében meg kellett haladnia a 30 ezer eurót. Ettől eltekintve ebben az esetben is ugyanazok a feltételek érvényesek, mint a Technology Fast 50 kategóriára vonatkozóan.
Ebben a "versenyszámban" a Multicom, egy üzleti szoftvereket gyártó horvát cég ért el első helyezést 1805 százalékos növekedéssel. Hazánkból egy vállalat került be a kategória első tíz helyezettje közé, a Nav N Go Kft.
A 'Rising Stars' rangsor mind a tíz helyezettje a szoftvergyártók és az internetes cégek közül került ki, ami arra enged következtetni, hogy a jövőben is ezek az iparágak fogják uralni a Fast 50 ranglistát - mondta Kigyós Zsuzsa.

A "Big 5" kategória

A Technology Fast 50 ranglista "Big 5" kategóriájában olyan, gyorsan bővülő nagyvállalatok részesülnek elismerésben, amelyek az elmúlt öt év során (2004 és 2008 között) kiemelkedő növekedést produkáltak. Ahhoz, hogy egy cég indulhasson ebben a kategóriában, az utolsó évben szigorúbb feltételnek kell megfelelnie az éves árbevétel tekintetében: az ötödik esztendőben legalább 25 millió eurós árbevételt kell elérniük.
A "Big 5" kategória győztese szintén egy lengyel vállalat, az Agito, amely 1744 százalékos növekedést ért el. A Fast 50 idén bevezetett új kategóriájának első öt helyezettje közé bekerült egy magyar vállalat, a Semilab Zrt., mely a Fast 50 lista negyedik helyét foglalta el.
Figyelemreméltó, hogy ebben a kategóriában is van olyan vállalat, amely ilyen jelentős átlagos növekedést képes elérni - ez is igazolja, hogy a technológiai iparág előtt ígéretes jövő áll Közép-Európában - mondta a Deloitte Zrt. szakértője.

Kulcsszavak: Fast 50 Deloitte

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50