Sms-történetek: kiosztották a pályázat díjait

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 3. 10:08

Tizenhat munkát díjaztak a Magyar Nyelv Éve 2009 programsorozat keretében meghirdetett Hadarva írok - sms történetek című pályázat szerdai budapesti eredményhirdetésén.

Lauter Éva, a pályázatot szervező Balassi Intézet főigazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a 16 díjazott munka hamarosan egy kötetben is megjelenik Margócsy István zsűrielnök, irodalomtörténész szerkesztésében.

A pályázat ifjúsági és felnőtt kategóriájában olyan írást kellett beküldeni, amely ötven-hetven sms-t tartalmazott. A kiírás ötletadója Örkény István író volt, aki az 1960-as években kitalálta a hadarva írt "Bözse leveleket". Ez a hadarás ma az sms, ami sajátos viszony a nyelvhez, találékonyságot, játékosságot kíván - fogalmazott Lauter Éva.

Balázs Géza nyelvész, az ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszékének vezetője, a zsűri tagja elmondta: 79 ifjúsági és 334 felnőtt jeligés pályázat érkezett a kiírásra. A bírálóbizottság a hatalmas mennyiséget feldolgozva úgy döntött, megosztott díjakat is kiad, mert a pályázat a nyelv érdekes szeletét mutatja meg.

Margócsy István tanszékvezető egyetemi tanár, a zsűri elnöke arról beszélt, hogy nem boldogultak könnyen az ifjúság nyelvével, kódfejtő szótáruk pedig nem volt.

"A mobiltelefon orális kategória, ugyanakkor írásban közvetít és jeleket hoz be az írásba" - fogalmazott.

Példaként említette a Szó-pár-baj jeligére érkezett egyik díjnyertes történetet, a Gabriella és Gergely címűt, amely az archaikus nyelvtől a holnapiig írja le a majdnem szerelem történetét
sms-ben: -...Tala
?

NAGYON SZERETLEK

Tala ma este
Lécci

-Sorry de inkább ne
Hagyj Békén
 A lehetséges későbbi szöveg
pedig:...Tl ma
Lccy
 - Sry,d nm Ne irj tbbt

Balázs Géza beszámolt az internetes Szószavazó pályázat eredményéről. November 30-ig összesen 170 ezer szó érkezett, az első tíz szó a következő lett: édesanya, édesem, szeretlek, szerelem, pillangó, alkony, cipőfűző, lenolaj, guriga, fricska. Ezek még karácsony előtt megjelennek óriásplakátokon.

Kulcsszavak: SMS

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36