20 éves a LED nyomtatás Európában

forrás Prim Online, 2009. december 5. 13:48

A LED (Light Emitting Diodes), vagyis a fénykibocsátó diódák technológiája ugrásszerűen fejlődött, miután 1962-ben feltalálták az Egyesült Államokban. Az OKI Printing Solutions LED technológiával működő nyomtatóit 20 évvel ezelőtt, 1989-ben kezdte árulni Európában. Az OL400 és OL800 széria volt az első, amelyekben már nem a megszokott lézer, lencse és többszörös tükrök rendszerét használták. 

A LED technológia – a kevesebb mozgó alkatrész ellenére – rövidesen az üzleti nyomtatásban is bizonyította előnyét. Azóta már közel négymillió, az OKI LED technológiáját használó eszközt – nyomtatót, multifunkciós terméket és faxgépet – adtak el az európai, közel keleti és afrikai régióban.

Alapvetően a LED nyomtatók ugyanazokat a lépéseket használják, mint a lézernyomtatók. A technológiánál a nyomtató processzora által vezérelt fényforrás megvilágítja a fényérzékeny hengert, amelynek a felületén töltésváltozás keletkezik, és magához vonzza a festéktartályból adagolt festékport, amely a hő és nyomás hatására rögzül a papíron.

„Egy megbízható, és magas minőséget biztosító technológiát kerestek, amikor az első LED nyomtatót kifejlesztették. Ezt 1987-ben csak Japánban mutatták be. Ekkor a nyomtató további előnyére derült fény. A kevesebb mozgó alkatrésznek köszönhetően maga a készülék kisebb lett, de ennek ellenére legalább úgy, ha nem jobban teljesített, mint a lézernyomtatók” – fejtette ki Érdi-Krausz Gábor,  az Oki Systems (Magyarország) Kft. ügyvezető igazgatója.

A LED-ek az úgynevezett nyomtatófejeken helyezkednek el, melyek hossza megegyezik a nyomtatási szélességgel. Az OKI Printing Solutions úttörő a nagy sűrűségű LED-tömb kifejlesztésében, az 5 mm keskeny eszközön közel 15 000 digitális fényforrás található, amely 1200 dbi felbontású nyomtatást tesz lehetővé, a nyomtatási sebesség csökkenése nélkül.

Ha összehasonlítjuk a LED- és a lézertechnológiát, a LED legnagyobb előnye, hogy a LED-fejek és a fényhenger együtt olyan kis helyet foglalnak, hogy a színes nyomtatókban egymás mellé helyezve is elférnek. Ennek eredményeként a készülék magas, 1200 dpi felbontásban nyomtat, míg a mérete továbbra is kompakt marad. A lézernyomtató egy összetett és meglehetősen terjedelmes elrendezésben lézer fényforrást, forgó tükröket és lencséket használ. A tükrök mozgatásához szükséges motorok csökkentik a nyomtatási sebességet. Nagyobb méretű papírok esetében, a lézer-tükör-lencse és a henger közötti távolságot a papír méretének megfelelően növelni kell, ezért a nyomtatónak lényegesen nagyobb helyre van szüksége.

„Egy A3-as LED-nyomtató ugyanolyan méretű, mint a legtöbb A4-es lézernyomtató. Az átlagos A3-as LED nyomtató 35 százalékkal kisebb, mint a legtöbb A3-as lézernyomtató, attól függetlenül, hogy az színes, vagy épp fekete-fehér” – tette hozzá Érdi-Krausz Gábor.



Vannak más előnyei is a LED technológiát használó nyomtatóknak: a kompakt méret mellett a LED-fejek vízszintes egymás melletti elhelyezkedése lehetővé teszi az egymenetes nyomtatást, szemben a lézernyomtatók által jellemzően és kényszerűen alkalmazott több menetes nyomtatással. Az egyenes papírvezetésnek köszönhetően az OKI nyomtatói alkalmasak nehezebb médiák, névjegykártyák, brossúrák vagy akár 120 cm-es bannerek nyomtatására is. A LED-technológia emellett a sebesség terén is kimagasló eredményeket tudhat magáénak. A felhasználók legtöbbször nem is tudják, hogy a lézernyomatatás sebességének növelése lényegesen bonyolultabb, hiszen egyetlen fényforrásnak kell előállítania a folyamatosan növekvő számú képpontot. A LED nyomtatók pontonként egy LED-et használnak felbontástól függetlenül. Ennek eredményeként lehet a nyomtatás rendkívül gyors, még színes nyomtatás esetén is.

A lézernyomtatók Achilles-sarka a sok mozgó alkatrész, melyek érzékenyek a külső mechanikai hatásokra, ami kihat a nyomtatási minőségre is. A LED nyomtatófej masszív felépítése egyenletes és kiváló minőséget biztosít, emiatt is vállal az OKI Printing Solutions 3 éves garanciát a termékeire.
 

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Factor 4: a legújabb UltiMaker 3D nyomtató gyártósorok támogatására

Az UltiMaker április 22-én bemutatta az UltiMaker Factor 4 új, ipari 3D nyomtatót, amelyet kifejezetten gyártóüzemi felhasználásra, a gyártósorok működési hatékonyságának és megbízhatóságának növelésére fejlesztettek. Az UltiMaker Factor 4 hazai bemutatójára az Ipar Napjain kerül sor a kizárólagos hazai forgalmazó, a FreeDee Kft. standján (A pavilon, 101F).

2024. április 23. 18:00

A Thermaltake bemutatja a háromféle GPU-elrendezést támogató közepes toronyházát

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkájának, CTE E600 MX közepes toronyháza fekete, hófehér és hortenziakék változatban is elérhető. A CTE E600 MX a CTE-sorozat legújabb kiegészítése, egy kétkamrás közepes toronyház, amely a Thermaltake innovatív CTE-kialakítását örökölte, ami a központi hűtési hatékonyság (Centralized Thermal Efficiency) rövidítése, és a kritikus alkatrészek magas szintű hűtési teljesítményének biztosítására összpontosít. Ráadásul a CTE E600 MX háromféle GPU-elrendezési lehetőséggel és cserélhető, kettős előlapi kialakítással rendelkezik, maximális rugalmasságot kínálva a felhasználóknak gépük testreszabásához.

2024. április 23. 13:06

Az AOC a Graphic Pro U3 sorozattal erőt ad az alkotóknak

A kijelzőspecialista AOC büszkén jelenti be a kreatív szakemberek egyedi igényeihez gondosan kidolgozott új monitorcsaládját. A kivételes színhűségével, élvonalbeli funkcióival és elegáns, díjnyertes dizájnjával az AOC Graphic Pro U3 sorozat forradalmasítja a fotósok, vizuális művészek, tervezők, szerkesztők, műsorszolgáltatók, producerek és játékipari szakemberek munkáját. 

2024. április 22. 17:50

Form 4: új, villámgyors 3D nyomtató a Formlabs-tól

A Formlabs bemutatta a Form 4-et, a következő generációs műgyanta 3D nyomtatóját. A Form 4 és biokompatibilis változata, a Form 4B rendkívül gyors additív gyártást ígér nagy precizitással a választott alapanyag típusától függetlenül. A Formlabs legújabb fejlesztése már megtekinthető és tesztelhető a FreeDee Kft. budapesti irodájában.

2024. április 21. 14:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50