Az NHH a kiegyensúlyozott távközlési szabályozás híve

MTI Sajtóadatbank, 2009. december 16. 09:21

A Nemzeti Hírközlési Hatóságot (NHH) az elmúlt években az vezérelte, hogy ne avatkozzon be mindenáron a piaci folyamatokba, ám ha mégis, akkor ezt kiegyensúlyozottan és következetesen tegye - mondta Pataki Dániel a szervezet elnöke kedden Budapesten.

Az NHH által az új uniós távközlési szabályozási reformról az elnök közölte, ez a távközlési szektor versenyén alapul, s főként a fogyasztói szempontokat érvényesíti.

Úgy vélte, az elmúlt években az NHH szakmailag megerősödött, s ma bármelyik uniós szervezettel felveszi a versenyt.

Pataki Dániel, aki az új szabályozás kialakításában az RSPG (Radio Spectrum Policy Group) volt elnökeként is részt vett, kifejtette: az új szabályok kialakításakor azt is figyelembe vették, hogy a miközben ösztönzik a piaci versenyt, a befektetések ne maradjanak el távközlési szektorból. Egy másik fontos szempont az volt, hogy az egységes uniós piac létrehozása mellett maradjanak meg a tagországokra jellemző nemzeti szabályozási és működési sajátosságok.

Az elnök az elmúlt négy évről elmondta, hogy ez idő alatt 40 százalékkal csökkentek a mobil végződtetési díjak, ami a felhasználók számára is előnyös. Igaz, tette hozzá, ennél nagyobb mértékű csökkenés  már nem tett volna jót a piacnak.

Az egységes fellépés alapján ehhez hasonlóan 50-60 százalékkal csökkentek hang és az SMS roaming díjak is az EU-ban.

Az Európai Parlament november végi jóváhagyásával vált teljessé az európai hírközlés-szabályozás. A keretszabályozás december végén jelenik meg, s a tagállamoknak a kihirdetést követően 18 hónapjuk lesz arra, hogy a nemzeti jogba átültessék.

A keretszabályozás egyik legfontosabb eleme a fogyasztóvédelem, ezen belül pedig az, hogy a telefonos számhordozhatóságnak 24 óra alatt meg kell valósulnia. Egy másik fontos elem a hűségnyilatkozat időtartama, ami ezután legfeljebb 24 hónap lehet.

Magyarország mindkét vonatkozásban előrébb tart, hiszen az itteni gyakorlat szerint a számhordozás elindítását követően 4 óra múlva már működik a szám az új szolgáltatónál. Több uniós országban ez a folyamat több napot, akár egy hetet is igénybe vesz.

A hűségnyilatkozat esetében is hasonló a helyzet, hiszen a magyar gyakorlat szerint ennek időtartama 12 hónap, azaz már most a fele a jövőbeli uniós előírásnak.

A keretszabályozás korlátozza a kéretlen elektronikus levelek (spam) küldését is azzal, hogy a felhasználók személyes adatai csak akkor kezelhetők, ha ehhez előzetesen hozzájárul.

Kulcsszavak: NHH

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50