Új Intel processzorok 2011-ben

Széll Zoltán, 2010. szeptember 21. 12:09

A szeptemberi "IDF 2010 ősz" fejlesztőkonferencia első napján plenáris előadáson mutatta be először az Intel a következő generációs Core processzort, a Sandy Bridge-t, amelynek részleteit a rendezvény három napján még tövábbi öt szekció-előadás tárgyalta.

Az első nap második előadójaként Dadi Perlmutter, az Intel Corporation alelnöke és az Intel Achitecture Group „főnöke” fellebbentette a fátylat a vállalat 2011-es, második generációs Core processzorcsaládjáról. Az Intel azt reméli, hogy az új és a továbbfejlesztett képességeknek köszönhetően a lapkák tovább növelik majd az Intel fölényét a teljesítmény és akkumulátoros üzemidő terén, és a grafikus mag immár a lapka részévé válik.

A Sandy Bridge kódnevet viselő lapkák egy olyan mikróarchitektúrára épülnek, amely az Intel történetében elsőként vizuális (grafikus) képességekkel rendelkezik. Az új lapkákat az Intel csúcstechnológiájú gyáraiban készítik 32 nm-es vonalszélességgel, második generációs fémes tranzisztorokat alkalmazva. A négymagos lapka több mint 1 milliárd tranzisztort tartalmaz
 
„A megjelenés előtt álló, második generációs Core processzorcsalád nagyobb előrelépést jelent majd a számítási teljesítmény és a szolgáltatások terén, mint bármelyik megelőző generáció” – mondta Perlmutter.

Az új processzorcsalád egy ún. gyűrűs architektúrával rendelkezik, amely lehetővé teszi a beépített grafikus motor számára, hogy osztozzon az x86 processzormagokkal az olyan erőforrásokon, mint amilyen a lapkán található gyorsítótár, ezáltal fokozva a számítógép kalkulációs és grafikus teljesítményét az energiahatékonyság megtartása mellett. A processzormagok, a grafikus mag, az utolsó szintű (LLC) gyorsítótár, valamint más részegységek, mint a memóriavezérlő egy körös kialakítású belső buszrendszeren kapcsolódnak össze, amely a kör mindkét irányában forgalmaz egyidejűleg, a lehető legalacsonyabb késleltetés érdekében. A gyűrűbusz sávszélessége egy mag csatlakozása esetén 96 GB/, két mag csatlakozása esetén 192 GB/s, négy mag csatlakozása esetén 384 GB/s. Látható, hogy további magok csatlakozása esetén a sávszélesség nem csökken, hanem nő. A gyűrűbusz alkalmazása könyű méretezést tesz lehetővé. Jellemzője a nagy sávszélesség, az alacsony késleltetés és a méretezhetőség. 

Az Intel Core processzorcsalád második generációja ezen túlmenően az Intel Turbo Boost technológiájának egy továbbfejlesztett változatával rendelkezik. Ennek köszönhetően a lapka automatikusan átcsoportosítja az erőforrásokat, hogy az alkalmazások szükség esetén a lehető legnagyobb teljesítménnyel fussanak. Erre példa, amikor egy alkalmazás csak egyetlen processzormagot használ ki, akkor a lapka a többi mag által meghagyott energiakeretbeől jelentősen megnöveli az órajelet. Ha játékokat vagy egyéb grafikailag intenzív szoftvert használunk, akkor az energiabüdzsét a grafikus maghoz csoportosítja.

A minden más korábbi lapkakészletre integrált megoldásnál nagyobb teljesítményű grafikus motor mellett az új lapkák hardveres videodekódolóval rendelkeznek a videók hatékony visszajátsásához, amint Perlmutter demomstrált az IDF közönsége előtt. Az új Intel Core lapkák továbbá egy új vektoros kiterjesztéssel, az AVX-szel érkeznek. A korábbinál kétszer szélesebb, 256 bites vektoros végrehajtás révén a nagy tömegű adatokkal dolgozó számításintenzív kódók, mint például a videoszerkesztés, 3D-grafika, fényképkezelés, sokkal nagyobb sebességgel futnak.

A második generációs Core processzorokkal szerelt asztali és hordozható számítógépek várhatóan jövő év elején kerülnek a boltokba.

Az Intel 2011 második felében a nagyon nagy teljesítményű – játék – PC-khez, valamint a kétprocesszoros munkaállomásokhoz és szerverekhez bevezeti a Sandy Bridge hat- és nyolcmagos változatát. Ezek változatok két-két QPI (QuickPath Interconnect) csatornát tartalmaznak, amelyeken keresztül a két lapka tartja egymással a kapcsolatot. A lapkagyártó óriás még nem hozta nyilvánosságra a QPI csatorna sebességét. Csak annyit árultak el, hogy gyorsabb mint jelenleg a Nehalem és Westmere lapkákra integrált – Intel QuickPath Interconnect Version 1.0 - QPI csatornák sebessége (>6,4 GT/s).  A Sandy Bridge lapkák a az Intel QuickPath Interconnect Version 1.1 változatot használják.

Kulcsszavak: processzor Intel

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14