Új uniós elképzelések az informatikai biztonság növelésére

MTI Sajtóadatbank, 2010. október 1. 08:35

Az Európai Unió által csütörtökön bejelentett "hálózatbiztonsági-csomag" javaslat az Európai Hálózati és Informatikai Biztonsági Ügynökség (ENISA) funkcióinak bővítését, és a szervezet mandátumának újabb ötéves meghosszabbítását kezdeményezi - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A tárca közleménye ismerteti: az Európai Parlament és az Európai Tanács támogatása esetén a részletes szabályozási munkát 2011 első félévében, Magyarország soros elnökségi időszakában kell elvégezni. Az infokommunikációs technológiák (IKT) egyre inkább kitettek a technika és a piac fejlődésével kifinomultabbá váló, határokon átnyúló fenyegetéseknek. Mivel az IKT-k globális, egymáson alapuló és egymástól kölcsönösen függő rendszerek, biztonságukat és ellenálló képességüket nem lehet pusztán nemzeti szinten koordinált megoldásokkal biztosítani - áll a közleményben.

 Az IT hálózatok megbízható működéséhez kapcsolódó jelentős gazdasági és társadalmi értékeket és érdekeket felismerve az Európai Unió 2004-ben ötéves időtartamra hozta létre az ENISA-t. A szervezet küldetése, hogy javaslatok és intézkedések kidolgozásával elősegítse a magas szintű hálózati és informatikai biztonság fenntartását az EU országaiban és intézményeiben. Ennek fontos eleme az informatikai biztonsági kultúra kialakítása, terjesztése, erősítése. Feladatai között szerepel az Európai Bizottság, valamint a tagállamok és az európai üzleti szereplők támogatása az informatikai biztonság terén, beleértve a hálózati és informatikai biztonság elleni támadások megelőzésére, események kezelésére teendő intézkedéseket.

 Az Európai Tanács és az Európai Parlament 2009-ben a szervezet tevékenységének három évre szóló meghosszabbításáról döntött. A közelmúlt hálózatbiztonsághoz kapcsolódó eseményei, mint például az észt és litván kormányzati hálózatokat és nemzeti adatcserélő központokat ért (virtuális) támadások, a nemzetközi gerinchálózatot érintő balesetek, a tajvani földrengés okozta internetes kapacitáskiesés, vagy a kéretlen elektronikus küldemények (spam) aggasztó mértékű elszaporodása indokolttá tették a témában az egységes, uniós szintű fellépést. Ez a körülmény indokolta az ENISA tevékenységét, szervezetét és költségvetését rendeleti szinten szabályozó új tervezetek elkészültét.

 A most közzétett javaslat az NFM közleménye szerint a szervezet megerősítését, modernizációját és rugalmasabbá tételét tűzte ki célul. Az eredeti, az ENISA-t létrehozó rendelethez képest nagyobb hangsúlyt fektet többek között a folyamatok optimalizálására, a források növelésére, a fokozott rugalmasságra, alkalmazkodóképességre és koncentráltságra, továbbá az ügynökség előnyösebb pozícionálására az unió stratégiai és szabályozási rendjében.

 További lényeges változtatás, hogy a szervezet lesz az internetes bűnözés elleni harc éllovasa, amelyben az igazságszolgáltatási és az adatvédelemi hatóságok ezentúl állandó jelleggel képviseltetik magukat. Az elsősorban az Unió által folyósított önálló költségvetés biztosítása a nagyobb szabadságot és rugalmasabb működést szolgálja. A 460/2004/EK rendeletet módosító javaslat az ENISA megbízatását öt évvel, 2017-ig terjeszti ki.

 A program része továbbá egy irányelv javaslat, amely az új típusú virtuális bűncselekményekkel, mint például a nagy volumenű virtuális támadásokkal ("botnet"-ek) foglalkozik.
 

Kulcsszavak: security EU

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Mennyire vannak biztonságban a jelszóval védett adataink?

Manapság egyre több és egyre nagyobb volumenűek az adatlopások, ráadásul az adatszivárgások egyre többe is kerülnek a szervezetek számára. A technológiai újításoknak köszönhetően a kibertámadások napról napra kifinomultabbak, és a legerősebb jelszót is feltörik. Ennek ellenére továbbra is ez a vállalatok által leggyakrabban használt biztonsági módszer világszerte.

2024. május 3. 09:54

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Az elsők között vezette be Magyarországon a Diagon az SAP felhő alapú megoldásait

Bár a rendszerszintű felhős megoldásokat sok cég még óvatosan kezeli, a labordiagnosztikai reagensek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Diagon Kft. az elsők között vágott bele Magyarországon a valódi, felhő alapú fejlesztésbe, és vezette be az SAP újgenerációs vállalati rendszerét, az SAP S/4HANA-t, melynek bevezetését a Kontron Hungary Kft. végezte. Az elavult, szétaprózódott rendszer egységesítése sztenderdizált folyamatokkal, költséghatékonyan valósulhatott meg adatvesztés nélkül.

2024. április 29. 14:41

Évente 8 milliárd forintot lopnak el bankkártyáinkról a kényelmünk miatt

A kényelmünk visz a vesztünkbe: az interneten gyorsan akarunk lecsapni egy-egy jó ajánlatra és nem törődünk a biztonsággal – ennek köszönhetően újra gyorsan emelkedik a bankkártyás csalások aránya és az az összeg is, amit az ügyfelek a visszaélésekben elvesztenek. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint néhány lépéssel biztonságossá tudjuk tenni az internetes vásárlásainkat.

2024. április 29. 09:56

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14