Új Intel asztali Sandy Bridge processzorok az év végén

Széll Zoltán, 2011. április 30. 10:23

Az Intel év végén érkező asztali Sandy Bridge-E (SNB-E) processzorainak egyre több részlete szivárog ki. A Sandy Bridge-E processzorok jelentősen eltérnek az év elején bevezetett négymagos Sandy Bridge lapkáktól, mivel új tokot és csatlakozóaljzatot, valamint lapkakészletet kapnak és több magot tartalmaznak.

A kezdeti SNB-E sorozatban három CPU változat (SKU) található. Ezek közül kettő hatmagos, egy, négymagos. A modellszámok még nem ismertek, áraik jelenleg becslésen alapulnak.

 A három Sandy Bridge-E sorozatú processzor ma ismert részleteit az alábbi táblázat foglalja össze:



Az új Sandy Bridge-E lapkák LGA2011 csatlakozóaljzatba dugaszolhatók és az X79 lapkakészlettel párban kerülnek forgalomba. A CPU és a lapkakészlet egyidejűleg kerül bevezetésre. Az új platform helyettesíti majd a jelenleg használt LGA1366 (CPU) + X58 (lapkakészlet) platformot. Az Intel a Sandy Bridge-E processzorokat szórakoztató asztali PC.khez és munkaállomásokhoz fejlesztette. Ezek az LGA2011 lapkák négycsatornás DDR3-1333 MHz-es memóriavezérlőt tartalmaznak, melynek sávszélessége 42,7 GB/s, a jelenleg használt Bloomfield sávszélességénél (25,6 GB/s) 66 százalékkal magasabb.

 Az egyéb Core i7 lapkákhoz hasonlóan új Sandy Bridge-E lapkák támogatják az Intel Hyper-Threading technológiát és a sebességnövelő Turbo Boost technológiát.

Az i7 Extreme a jövöben helyettesíti majd a jelenlegi Core i7-990X modellt és ára valószínűleg 1000 US$ körül lesz. A 3,2 GHz-es Core i7 változat pedig a jelenlegi Core i7-980 processzort helyettesíti, ára 550-600 US$ között lesz. A négymagos, 3,6 GHz-es SNB-E a Core i7-960 lapkát helyettesíti, ára előreláthatóan 300 US$ alatt lesz.

 Az SNB-E processzorokat az X79 lapkakészlet támogatja. Az X79 és a jelenleg használt X58 lapkakészlet fontosabb jellemzőit az alábbi táblázat foglalja össze:



Az X79 lapkakészlet az USB 3.0 kaput nem támogatja.
 

Kulcsszavak: processzor Intel

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Az Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány elnyerte a Kyndryl Alapítvány támogatását

A Kyndryl Alapítvány, a Kyndryl filantróp ága bejelentette, hogy a magyarországi Alba Regia Műszaki Felsőoktatásért Alapítvány egyike annak a hét országból származó 11 nonprofit szervezetnek, amelyek a Kyndryl Alapítvány első támogatási körében adományban részesülnek.

2024. május 10. 14:26

Bemutatta legmodernebb újításait a Huawei Dubajban

Legújabb, innovatív viselhető-, audió- és irodai okoseszközeit mutatta be a Huawei a Dubajban rendezett nagyszabású nemzetközi eseményén. 

2024. május 8. 18:02

Lehet egyszerre mobil és otthoni az internet?

A mobiltelefon ma már szinte mindenki zsebében ott lapul, de a mobilozást lehetővé tévő technológia új értelmet ad az eddig vezetékkel elért otthoni internetezésnek is. Még nem szoktunk hozzá teljesen, de érdemes: nemcsak kábelen lehet otthon netezni, hanem mobilinterneten is, méghozzá úgy, hogy teljes értékű otthoni internetszolgáltatáshoz jutunk. Ez nemcsak azokon a helyeken jelent alternatívát, ahol a vezetékes internet nem elérhető, hanem önmagában is jár előnyökkel, főleg, ha 5G-mobilhálózatról van szó.

2024. május 8. 09:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36