Cisco: Catalyst 6500 újdonságok

forrás Prim Online, 2011. július 27. 08:24

A Cisco Catalyst 6500 család legújabb fejlesztései 2Tbit/s kapcsolási teljesítményt, hardver-gyorsított IPv4, IPv6 és NetFlow szolgáltatásokat valamint háromszoros teljesítményt és skálázhatóságot nyújtanak.

A Cisco számos újítást jelentett be a zászlóshajójának számító és egyben a világon legnagyobb számban értékesített, 6500-as sorozatú Cisco Catalyst kapcsolóhoz. A fejlesztések lehetővé teszik, hogy e készülékek megfeleljenek azoknak a növekvő elvárásoknak, amelyek a következő évtizedben jelennek meg a hálózatokon a videoforgalom és a hálózatba kapcsolt eszközök számának növekedésével illetve a cloud computingra épülő üzleti modellek és a mobil munkavégzés terjedésével.  A fejlesztés legnagyobb előnye, hogy mindehhez nem kell lecserélni a teljes rendszert.

A több mint 500 szabadalmat magába foglaló Catalyst 6500 mára gyakorlatilag iparági szabványnak számít a kapcsolóplatformok között – e készülékre a világ épületek közötti, adatközponti, WAN és Metro Ethernet-hálózatainak egész sora épül. 1999-es bevezetése óta világszerte több mint 25 ezer ügyfélnél közel 700 ezer rendszert telepítettek mintegy 42 milliárd USD értékben. E készülékek összesen 110 millió portot szolgálnak ki. 2010 novemberében ez volt az első moduláris kapcsoló, amely már a 40 gigabites Ethernetes technológiát használta.

A Catalyst 6500 most tovább folytatja ezt a piacvezető, újító hagyományt, így például  hardverplatformról zökkenőmentesen támogatja az IPv4 és az IPv6 protokollt, új hálózatvirtualizációs funkciókat tesz elérhetővé, emellett az L4-7 integrált szolgáltatási modulok átfogó készletét és az alkalmazások teljesítményének és láthatóságának új figyelését biztosítja a teljesen átdolgozott NetFlow megvalósításával.

Újdonság a már régóta várt Catalyst 6500 sorozatú Supervisor Engine 2T, egy 2 terabites vezérlőkártya, amely bővítőkártyánként 80 Gbit/s sebességet kínál. Új, funkciókban gazdag 10 gigabites Ethernet vonali kártyák valamint a szolgáltatások új generációja biztosítja a legfejlettebb mobilitási, biztonsági, hálózatelemzési és terheléskiegyenlítési lehetőségeket.

Az eszköz lelkét jelentő új Supervisor Engine átviteli sebessége a korábbi 720 Gbit/s-ről 2 Tbit/s-ra nőtt, ami háromszoros növekedésnek felel meg. A teljesen új vonali kártyák és a 2 Tbit/s összkapacitású új Supervisor Engine minden Cisco E-sorozatú házzal kompatibilis, így csak minimális módosításra van szükség a meglévő Catalyst 6500 E-sorozatú infrastruktúrában. Ez a kompatibilitás szükségtelenné teszi a rendszer teljes lecserélését, ami nemcsak veszélyeztetné a hálózat folyamatos működését, hanem további munkaerőt, költségeket és időt igényelne.

További főbb előnyök és „világpremierek”


A Cisco IOS szoftver több mint 200 újabb funkcióval bővült, hogy megfeleljen az egyre magasabb szintű biztonsági, mobilitási, alkalmazási, hang- és videoátviteli, valamint virtualizációs igényeknek. Ilyenek például az Advanced Security Services biztonsági szolgáltatások a Cisco TrustSec teljes körű implementációjával, beleértve a vezetékes szintű titkosságot és védelmet biztosító, hardveres alapú MacSec megoldást. Ide tartozik a hálózat egészére vonatkozó szerepkör-kiutalást és perzisztenciát biztosító Security Group Tagging (biztonsági csoport jelölése), valamint a szerepkörök érvényesítésére szolgáló Security Group Access Control Lists (Biztonsági csoportok hozzáférésvezérlésének listái). Az egyedi Catalyst 6500 Supervisor 2T Layer 3 Security Group Tagging a földrajzilag nagyon elszórtan elhelyezkedő hálózatok esetében is fokozottan biztonságos együttműködést és kapcsolatot tesz lehetővé. A VRF-Lite, az MPLS és a natív hardveralapú VPLS révén elérhető Scalable Network Virtualization Services (méretezhető hálózati virtualizációs szolgáltatások), valamint az MPLS over GRE az interfész teljes sebességével rendelkezésre állnak.
Új generációs szolgáltatási modulok. Az új L4-7 mobilitási, biztonsági, hálózatelemzési és terheléskiegyenlítési szolgáltatási modulok révén az ügyfelek csökkenthetik a hálózaton belül felügyelendő L4-7 eszközök számát, ezzel is növelve a vállalatuk energiahatékonyságát és csökkentve széndioxid-kibocsátását.
Az IPv6-ra való átállást megkönnyítő technológia.
Az új Supervisor 2T számos olyan technológiát tartalmaz, amely a rendszer összteljesítményének csökkentése nélkül könnyíti meg az IPv4-ről az IPv6 protokollra történő átállást. A Catalyst 6500 abban is az elsőként jelenik meg a platformok között, hogy úgynevezett IPv6 First Hop Security funkciókat kínál (így például eszközkövetést, Neighbor Discovery Protocol Inspectiont és IPv6 portonkénti címkorlátozásokat), így az ügyfelek az IPv6-ra történő átállás során tökéletes biztonságban tudhatják folyamatosan bővülő hálózatukat.
A szolgáltatók és az ügyfelek számára a LAN/WAN határok egyszerűsítését lehetővé tévő technológiák első natív támogatása.
A Virtual Private LAN (virtuális magánhálózati) és a Bridged Domain Technology (áthidalt tartományi technológia) szolgáltatások lehetővé teszik a szolgáltatások gyors és rugalmas kiosztását, mivel a szolgáltatás sávszélessége nem kapcsolódik a fizikai interfészhez. A natív támogatással számottevően csökkenthetők a költségek, ugyanakkor óriási mértékben fokozható ennek az amúgy is jól bevált és szabványosított technológiának a teljesítménye.
Az első teljes rendszerre kiterjedő és többprotokollos NetFlowt biztosító platform. A platform támogatja a Flexible és Sampled NetFlow funkciót, amivel fejlettebben és részletesebben követhető nyomon az IPv4, az IPv6, a multicast és az MPLS-forgalom. Mindez négyszeresére, 1 millióra növeli a karbantartható NetFlow bejegyzések számát.
Magasabb szintű videoélményt biztosító fejlesztések: Míg az IP-infrastruktúrán a one-to-many kommunikációban a multicast technológia egyre nagyobb szerepet kap a piaci adatfolyamok és a videoközvetítések terén, a multicast útválasztásának méretezhetősége folyamatos problémát jelent. Ezt enyhítendő a Cisco Supervisor Engine 2T akár 16-szorosára képes növelni a multicast útválasztási méretezhetőségét. Emellett sokkal hatékonyabb a működése is, mivel a Catalyst 6500 szelektíven, csupán az őt „megszólító” kapcsolatok felé továbbítja a multicast forgalmat. Ezek az IGMPv3 és MLDv2 Snooping néven ismert újdonságok segítenek elkerülni, hogy a multicasting a gazdakészülékben felesleges terhelést generáljon, és különösen hasznosnak bizonyulnak az IPTV-hez hasonló, a sávszélességet intenzíven használó multicast alkalmazások esetében.

Kulcsszavak: Cisco hálózat

hirek.com ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyedülálló elektromos kerékpárral erősít a Decathlon

A mikromobilitási trendek átformálják a városi közlekedést, az infrastruktúra fejlesztésével folyamatosan nő a kerékpározók száma, emellett pedig egyre inkább előtérbe kerülnek az elektromos kerékpárok. 

2024. április 26. 19:40

Sportfogadásban lett sikeres a profi ladbarúgó, aki saját platformot hozott létre

17 évig volt profi labdarúgó Csépányi Gábor, aki ma már a sportfogadás területén működik sikeresen. Saját fejlesztésű platformjaimmár milliárdot képviselő üzlet, amellyel most nemzetközi vizeken is bizonyít.

2024. április 26. 17:56

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

A Sprinter felvásárlásával lépne jelentőset a SAMEDAY

Az akvizíció révén a SAMEDAY magyarországi házhozszállítási infrastruktúrája 60 százalékkal bővülhet a Sprinter tulajdonában lévő több mint 450 kézbesítési pont átvételével. A felvásárlást jelenleg a hatóságok vizsgálják. Ha a felek megkapják a jóváhagyást, az ügylet lezárultát követően egy 6000 átvételi pontból álló régiós out-of-home átvételi hálózat jöhet létre a magyar, román és bolgár piacokon.

2024. április 26. 14:44

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50