Új Oracle szerverek SPARC processzorokkal

Széll Zoltán, 2011. szeptember 30. 09:35

 

Az Oracle bevezette a hibatűrő szerverek új generációját, amelyek a szintén most bejelentett SPARC T4 processzorokon alapulnak. Az új CPU lapka integrált hálózati funkciókat és a titkosítást gyorsító áramköröket is tartalmaz. A vállalat bevezette még az új „SuperCluster” rendszereket, amelyek vezető teljesítményt kínálnak és a kritikus alkalmazásokat támogató képességeket tartalmaznak.

 A Sun/Oracle SPARC T4 processzor 8 SPARC V9 magot (egy-egy mag 8-szálat kezel), magonként 128 KB (összesen 1 MB) L2 gyorsító-tárat, 4 MB osztott L3 gyorsító-tárat, integrált kétcsatornás memóriavezérlőt (maximum 16 DIMM-et és 256 GB 1066 MHz-es PC3-8500 memóriát támogat), két többszálú integrált 10 GbE kaput, két PCI Express 2.0 x8 kaput és titkosítás-utasításokat gyorsító egységet tartalmaz.

 Az alapoktól újratervezett komplex SPARC V9 magok új mikro-architektúrán alapulnak, amely hosszabb szállítószalagot, új elágazást előrejelző mechanizmusokat, hardver adat-előbehívót és egyéb növekményeket tartalmaz, melyek együtt biztosítják, hogy a T4 processzor 5x nagyobb fixpontos és 7x nagyobb lebegőpontos teljesítményt szállítson mint elődje (T3). Minden mag két, az utasításokat az eredetitól eltérő sorrendben végrehajtó fixpontos szállítószalagot, egy lebegőpontos egységet és egy gyors titkosító.egységet foglal magába.

 A SPARC T4 processzor mag szállítószalagját úgy tervezték, hogy automatikusan támogassa a kapcsolást az egyes szálak között, amikor egy szál aktív és automatikusan kezeli a mag erőforrásait a kijelölt szál végrehajtásához. Egy szál gyorsabb feldolgozásával a SPARC T4 lehetővé teszi az alkalmazások  betöltését rövidebb idő alatt és a gyors kötegelt feldolgozást, amikor nagy teljesítményre van szükség.

 Az új generációs SPARC T4 kapkák 2,85 GHz-es, illetve 3,00 GHz-es órajellel működnek és maximális hőtermelésük 240 W (TDP). A TSMC által, 40 nm-es technológiával gyártott SPARC T4 lapka területe 403 mm2, míg egy mag helyfoglalása a lapkán mindössze 15,4 mm2.

 Az Oracle most öt T4 processzorokon alapuló rendszert – SPARC T4-1 (1 csatlakozóaljzat, 2U magas rack-fiók), SPARC T4-1B (1 csatlakozóaljzat, 1U magas rack-fiók), SPARC T4-2 (2 csatlakozóaljzat, 3U magas rack fiók), SPARC T4-4 (4 csatlakozóaljzat, 5U magas rack fiók) és SPARC SuperCluster T4-4 – vezetett be.

 Az Oracle mérései szerint a SPARC T4 rendszerek olyan nagy teljesítményt szállítanak, amely túlmegy az IBM Power7 és HP Itanium alapú szerverek teljesítményén. A SPARC T4-4 rendszer 2,4x gyorsabb mint bármelyik IBM szerver. Java alkalmazások futtatása esetén az Oracle masina csatlakozóaljzatonként 20%-kal nagyobb teljesítményre képes a teljes konfiguráción ketresztül mint az IBM rendszer. A 16 Itanium processzoros HP Superdome 2 rendszernél csatlakozóaljzatonként 5,7x nagyobb teljesítményt és 2,6x jobb ár/teljesítmény értéket szállít.
 

Kulcsszavak: szerver Oracle

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AI és a fenntarthatóság területén nő az igény leginkább a munkavállalókra

A gyors technológiai fejlődés, a fenntarthatóság iránti fokozódó igény korszakában bizonyos munkaterületek jóval keresettebbé válnak. Az ezekkel a szakismeretekkel rendelkező munkavállalók iránti kereslet a magyar munkaerőpiacon is egyre növekszik. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte a kapcsolódó pozíciókat, illetve azt, hogy mire van szüksége a munkavállalóknak, hogy megszerezhessenek egy ilyen állást.

2024. április 27. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50