Tervezett elbocsátásuk miatt tüntettek az Elcoteq dolgozói

MTI Sajtóadatbank, 2011. október 13. 10:44

Az Elcoteq pécsi termelésének leállítása és a tervezett elbocsátások miatt tüntettek a cég munkavállalói szerdán a baranyai megyeszékhelyen.

Az MTI tudósítójának becslése szerint a Széchenyi téren mintegy háromszáz ember gyűlt össze. Többen Elég!, Engedjetek dolgozni, hagyjatok élni!, Munkahelyeket teremtsetek, ne megszűntessetek! feliratú transzparenseket tartottak a kezükben, mások egy koporsót hoztak, melyen az állt, hogy Elcoteq, élt 13 évet. Voltak, akik kínai munkásnak öltöztek, kezükben pedig egy pohár rizst tartottak.

 
Novodárszky Béla, az Elcoteq Vasas Szakszervezetének vezetője újságíróknak a helyszínen azt mondta: a demonstráció célja felhívni a figyelmet a dolgozók problémáira, hogy másokat ne hagyjanak úgy cserben, mint őket.
 
"Az az érzésünk, hogy mindenki elengedte a kezünket és magunkra hagytak bennünket. Az, hogy egy ekkora multicég csődbe tud jutni, és ezt mindenki végigszemléli, akár a városvezetés, akár a nagypolitika színteréről, ez egészen elképesztő. Miközben azt halljuk, hogy ezrével teremtődnek majd munkahelyek, arról mélyen hallgatnak, hogy közben ezrével szűnnek meg" - fogalmazott. Véleménye szerint ha az Elcoteq 50 millió eurós kormányzati segítséget kap, a pécsi gyárat meg lehetne menteni.
 
Novodárszky Béla utalt rá, a cégvezetés szerdán tudatta az érdekképviseletekkel, hogy csoportos létszámleépítésre készülnek, s ennek keretében megválnak a még megmaradt 1.515 munkavállalótól.  
 
"Az alkalmazottak heteken belül megkapják az erről szóló értesítést, egy hónappal azután pedig a felmondásukat. Mi mindent elkövetünk azért, hogy megkapják járandóságaikat. Az utolsó havi bért és a végkielégítést figyelembe véve ez a kékgalléros állomány esetén legfeljebb félmillió forint lesz személyenként" - mondta.
 
A szakszervezet vezető úgy ítélte meg, hogy az Elcoteq csődjéhez hozzájárult, hogy a válság a céget pénzügyileg legyengült állapotban érte. Több rossz gazdasági döntés is született, s a társaság éveken át "cipelt a hátán" veszteséges üzemeket.
 
Megjegyezte, jelenleg már alig van termelés, a gyárban a becslései szerint jelenleg harmincnál is kevesebben dolgoznak.
 
Novodárszky Béla reményét fejezte ki, hogy a Huawei és a Flextronics együttműködéseként induló és 500 ember foglalkoztatását tervező új pécsi gyár az Elcoteq sok jól képzett munkavállalójára igényt tart majd.
 
Az elektronikai termékeket előállító finn Elcoteq idén június végén jelentette be, hogy nem tudja határidőre fizetni hiteleit, júliusban pedig úgynevezett kontrollált vezetést kért a luxemburgi jog alapján, hogy tovább működhessen. A társaság a nehéz helyzetét a világgazdasági válsággal, illetve azzal magyarázta, hogy legnagyobb partnere, a Nokia szerződést bontott vele.
 
A cég befektető bevonásával próbálna javítani helyzetén, de a tárgyalások nem vezettek eredményre.
 
Az Elcoteq 1998-ban jelent meg Magyarországon, ahol 2003 és 2008 között 13,5 milliárd forint beruházást valósított meg. A cég leányvállalata Pécsen korábban három telephelyen működött és a válság előtt 7 ezer embernek adott munkát. Ma egy üzemben termel.
Kulcsszavak: +céginfo Elcoteq-hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50