Kibertámadást tervezett Líbia ellen az Egyesült Államok

MTI Sajtóadatbank, 2011. október 18. 16:05

A líbiai bombázások márciusi kezdete előtt Washington fontolóra vette, hogy kibertámadást intéz Moammer el-Kadhafi azóta elűzött líbiai vezető légvédelmi rendszere ellen - írta a The New York Times amerikai napilap internetes oldala.

A terv szerint informatikai szakértők a líbiai kormány számítógépes hálózatának tűzfalain áthatolva ellehetetlenítették volna a katonai kommunikációs csatornák működését, illetve megakadályozták volna, hogy a radarok összegyűjtsék a rakétaindításokhoz elengedhetetlen információkat.

Amerikai kormányzati tisztségviselők és egyes katonatisztek azonban tartottak attól, hogy ez precedenst teremthet más államok, különösen Oroszország és Kína számára hasonló akciókra, valamint kétséges volt számukra, hogy rövid időn belül kivitelezhető ez a támadás a támadás. Emellett jogi aggályok is felmerültek. A líbiai légvédelmi rendszert végül rakétákkal és pilóta nélküli repülőgépekkel semmisítették meg.
 
Néhány hónappal később ugyanez a tétovázás volt jelellemző Pakisztán esetében. Amerikai biztonsági szakértők azt javasolták: kibertámadással akadályozzák meg a pakisztáni radarokat abban, hogy észleljék az Oszama bin Laden likvidálására az ázsiai ország légterébe érkezett helikoptereket. Ezt szintén leszavazták, és helyette Black Hawk lopakodó helikoptereken szállították a helyszínre a csapatokat.
 
Bár az Egyesült Államok nem lépte át a Rubicont az új hadviselési módszer tekintetében, az eddig titokban tartott líbiai vita, az iráni atomlétesítmények működését megnehezítő Stuxnet vírus, valamint a Pentagon elleni rendszeres orosz és kínai hackertámadások a virtuális háborúk egyre növekvő jelentőségét mutatják. Barack Obama amerikai elnök kormánya igyekszik felfejleszteni Washington digitális fegyverarzenálját, miközben azt hangsúlyozza, hogy célja elsősorban a létfontosságú kormányzati, katonai és közösségi infrastruktúrák védelme.
 
"Nem akarunk az elsők lenni, akik megtörik a jeget ebben az új hadviselésben" - mondta James Andrew Lewis, a Center for Strategic and International Studies nemzetbiztonsági szakértője.
 
"Ezek a kiberképességek olyanok, mint a Ferrari, amelyet a garázsban tartasz, és csak kivételes alkalmakkor veszed elő" - fogalmazott egy kormányzati tisztségviselő.
Kulcsszavak: politika security terror

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Zyxel Networks fokozza a kiberbiztonságot, hogy megfeleljen a NIS2 irányelvnek

Tekintettel a kiberfenyegetések növekvő gyakoriságára és összetettségére, az EU 2016 óta hatályos NIS-irányelve ma már nem felel meg mindezeknek. Az új iteráció, amely 2024. október 18-án lép életbe, lehetőséget kínál a kiberbiztonsági erőfeszítések fokozására. A Zyxel Networks, a biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szolgáltatója olyan termékeket kínál, amelyek megfelelnek az NIS2 irányelv követelményeinek, és hatékony védelmet nyújtanak a fejlett támadásokkal szemben.

2024. április 27. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50