1 teraflops teljesítményű Intel társprocesszor

Széll Zoltán, 2011. november 20. 09:34

Az Intel a héten zajló szuperszámítógép konferencián (SC11, Seattle, USA) bemutatta a 22 nm-es technológiával gyártott „Knights Corner” társprocesszor számításgyorsítót, amely több mint 50 magot tartalmaz, 1 TFLOPS  kétszeres pontosságú lebegőpontos átlagteljesítményt kínál. Ez magasabb mint az Nvidia Tesla 2090 gyorsító teljesítménye.

 A Knights Corner társprocesszort Rajeeeb Hazra a „Technical Computing at the Intel Datacenter and Connected Systems Group” vezérigazgatója mutatta be, aki elmondta, hogy egyetlen 1 TFLOP/s teljesítményű lapka teljesítménye megegyezik a teljes AsciiRed szuperszámítógép teljesítményével, amelyet 1997-ben helyeztek üzembe és 9298 Pentium II Xeon processzort tartalmazott. Ezt a rendszert 72 rack-szekrénybe építették be. Hazra még hozzátette: „Nekünk van egy teraflops átlagteljesítményű (kétszeres pontosságú) lapkánk, amely 3D tri-gate 22 nm-es technológiával készül és Linux felügyelete alatt fut.” Majd így folytatta: „Mi nem ismerünk bármilyen más főfolyam architektúrán alapuló processzort, amely ilyen nagy teljesítményre képes. Fő előnye, hogy könnyen programozható.

 A programozási modell története világos: a Xeon processzorokhoz használt szoftverfejlesztő-eszközök minimális erőfeszítéssel a Knight Corner méretezéséhez is alkalmazhatók. Ezért a Xeon processzorra írt kódok portolás nélkül futtathatók. Ugyanez nem mondható el az Nvidia GPU lapkáiról.

 Az Intel MIC architektúra másik előnye, hogy kimondottan a magasan párhuzamos munkaterhelésekhez tervezték „Ez egy jelentős nap, mivel elmondhatjuk, hogy rövidesen megkezdhetjük ennek az architektúrának a szállítását a piacra.” – tette hozzá az előbbiekhez Hazra.

 Befejezésül Hazra röviden szbeszélt az Intel exascale erőfeszítéseiról. Elmondta, hogy a vállalat célja, hogy 2018-ig  kifejlesszen egy Exaflops teljesítményű szuperszámítógépet, maximum 20 MW energiafelvétellel. Ez a fejlesztés nagy összegű beruházást követel meg és szoros együttműködést igényel a partnerekkel.

 „Nem igaz, hogy ez a munka csak pénz kérdése, az emberi agyakra is szükség van, hogy előre tekinthessünk a probléma megoldására.” – fejezte be előadását Hazra.

Kulcsszavak: processzor Intel tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50