Négymagos Intel Atom processzorok

Széll Zoltán, 2012. január 5. 11:01

 Az Intel az ultraalacsony energiafelvételű Atom processzor négymagos változatának bevezetését tervezi 2013-ban. Ezeket a lapkákat elsősorban a mikroszerverekhez fejlesztik, de használhatók lesznek nettop masinákban és ultrahordozható noteszgépekben is, amelyek a kétmagos Atom processzorok által kínált teljesítménynél sokkal több „lóerőt” igényelnek.

A négymagos Intel Atom processzorok támogatják a szerverekben használt ECC memóriát és egyéb növekményeket is tartalmaznak. A 2012-ben érkező Atom lapkák új családnevet kapnak. A „Saltwell” kódnéven fejlesztett ultraalacsony feszültségű processzor az Atom processzorok teljesítményének új, magasabb szintjét hozza.

Az elmúlt év májusában a lapkagyártó óriás bejelentette, hogy a következő 36 hónapban.az Atom CPU családot háromszor frissítik új lapkákkal. Az első frissítés kódneve Saltwell, amely 32 nm-es technológiával készül. A második frissítés jelenleg „Silvermont” néven ismert. Ezek a lapkák már 22 nm-es/tri-gate technológiával készülnek. A harmadik frissítésben érkező Atom processzor kódneve „Airmont” és a következő generációs, 14 nm-es gyártási eljárással készül.

 A négymagos Atom processzor új memóriavezérlőt és valószínűleg új integrált grafikus processzort (GPU) tartalmaz. Az Intel kiterjeszti címtartományukat, ami az Atom ptocesszorokkal a mainál sokkal nagyobb kapacitású – szerverekhez illóö – memória kezelésé teszi lehetővé. Továbbá a vállalat most megalapított ’Mobile and Communications Group” (MCG) részlege segíthet jobb márkanevek megalkotásában és új fogyasztói elektronikai piacokat szereznia a Saltwell és egyéb Atom lapkákkal.

Kulcsszavak: processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50