Nagyobb processzorteljesítmény, kevesebb energiával

Széll Zoltán, 2012. szeptember 15. 14:25

Az Intel a héten - szeptember 11. és szeptember 13. között - San Franciscóban rendezte meg fejlesztőkonferenciáját - IDF 2012. ősz címmel - szakemberek, elsősorban hardver- és szoftverfejlesztők részére. A konferencia idén jubileumhoz érkezett, mivel 15 évvel ezelőtt rendezték az első fejlesztőkonferenciát. Az idei rendezvény jelszava: nagyobb processzorteljesítmény, kevesebb energiával. A konferencia középpontjában a negyedik generációs Core processzor állt, amely az új Haswell architektúrán alapul.

Az új processzort és az egyéb CPU újdonságokat első közelítésben David Perlmutter az Intel Corporation termékekért felelős igazgatója mutatta be. Perlmutter az IDF rendezvényen beszélt arról, hogy a vállalat alacsony fogyasztású, a következő évtől elérhető negyedik generációs Intel Core processzorcsaládjának tagjai miként változtatják meg a mobil számítástechnika jövőjét az Ultrabook, az átalakítható és a táblagép formátumok segítségével. Perlmutter továbbá elmondta, hogy a vállalat a második generációhoz képest huszadára csökkentette a platform meddő teljesítményét az új „Haswell” mikro-architektúrára épülő negyedik generációs Intel Core processzorok esetében, miközben azok kiemelkedő teljesítményt és válaszidőt nyújtanak. Azt is elmondta, hogy az Intel termékpalettáján 2013-ban azonos mikro-architektúrán alapulva még alacsonyabb fogyasztású mikroprocesszorok is megjelennek majd. Mindkét új termék jól láthatóan körvonalazza a vállalat célkitűzéseit, miszerint agresszíven csökkenteni kell az energiafogyasztást a hosszabb akkumulátoridő érdekében, illetve előrevetít egy sor új, mobil felhasználásra még alkalmasabb dizájnt is, miközben tovább javul a processzor teljesítménye és erősödnek a grafikai és médiás képességek.

„Elsődleges célunk az, hogy „lenyomjuk” az energiaigényt, miközben processzoraink azt az óriási teljesítményt nyújtják, aminek hírnevüket köszönhetik. Ez legalább olyan lényeges, mint amikor fejlesztésük fókuszpontját áthelyeztük, és túlléptük a processzor sebességét jellemző puszta számokon 2011-ben. Ennek eredményeként partnereink elegáns, divatos, ízléses, sikkes, átalakítható készülékdizájnnal és radikálisan újszerű élményeket biztosítva jelenhetnek meg a mobil eszközök piacán.” – mondta Perlmutter.
 
Mobil élmények, átalakítható készülékek - Intel meghajtással
 
Az Intel tavaly létrehozta az Ultrabook termékkategóriát, ezzel drámai újításokra sarkallta a személyi számítógépek világát. Több mint 140 ultrabook van fejlesztés alatt, melyek egy része átalakítható gép. Jelenleg a harmadik generációs Intel Core processzorokra épülve – hetven típus érhető el ma is.
 
2013-ban megérkeznek az Ultrabookokba és más PC-kbe a negyedik generációs Intel Core mikroprocesszor család tagjai, melyek már 22 nanométeres gyártástechnológiával készülnek, Intel HD grafikus támogatással, gyorsabb kódolást és nagyobb teljesítményt eredményező új utasításokkal, újfajta hardveres biztonsági funkciókkal és energiatakarékos processzormódokkal rendelkeznek, amelyek hosszabb akkumulátoridőt tesznek lehetővé.
 
A mobil számítástechnika vízét még jobban felkavarják majd az Intel új, alacsony fogyasztású „Haswell” mikro-architektúrára épülő lapkái, mert 10 watt fogyasztású processzorok vékonyabb, könnyebb Ultrabookok, átalakítható- és táblagépek építését teszik lehetővé nagyobb teljesítmény és hosszabb akkumulátoridő mellett.
 
A figyelmet már teljesen a mobilitás felé terelve Perlmutter azt részletezte, az Intel biztosítja a legjobb lehetőségeket a minden típusú mobilélmény megteremtéséhez. A hamarosan érkező, következő generációs „Clover Trail” kódnévvel illetett Intel Atom processzor egy speciálisan a Windows 8-hoz tervezett új rendszerlapka (SoC). Az Intel 32 nanométeres gyártástechnológiájával készült lapka pihekönnyű átalakítható- és táblagépeket hajt meg, egyedülálló akkumulátoridőt és folyamatosan áram alatt tarthatóságot biztosító technológiát hoz magával, elegáns külsőbe csomagolva. 
 
Perlmutter kihangsúlyozta az Intel alapú Windows 8 eszközök előnyeit, megjegyezve, hogy az Intel Atom és Intel Core processzorokra épülő átalakítható táblagépek rengeteg új funkcióval érkeznek majd. Ezek közé tartoznak majd a fejlettebb médiás képességek, beépített védelem a nagyvállalati megoldások esetén, valamint természetesen az Intel processzorokra írt szoftverek támogatása, amely a vállalatok és otthoni felhasználók pénztárcáját egyaránt kíméli. „Úgy hisszük, az Intel architektúrán futó Windows 8 biztosítja majd a legjobb élményt, teljesítményt és a platformok közötti kompatibilitást.” – mondta Perlmuttar.
 
A természetes, intuitív számítástechnikai élmény hajnala
 
Perlmutter szerint a személyi számítástechnika perceptuális irányba tolódik el, vagyis az eszközök egyre inkább emberihez hasonló érzékelőkkel rendelkeznek, amelyekkel érzékelhetik a felhasználók szándékait.
 
Perlmutter az első Intel Perceptual Software Development Kit (SDK) kiadásával meginvitálta a fejlesztőközösségeket, hogy dolgozzanak együtt az Intellel az Intel Core alapú platformokon futó újfajta perceptuális funkciókon. A várhatóan a következő negyedév elején megjelenő fejlesztői csomag lehetővé teszi a hardver- és szoftverfejlesztők számára, hogy gesztus-alapú interakción, arc- és hangfelismerésen, valamint kiterjesztett valóságon (augmented reality) alapuló funkciókat hívjanak életre az Intel Core processzorokon alapuló Ultrabookokban és PC-kben.
 
Perlmutter beszámolt az Ultrabookokon alkalmazott hangfelismerés terén elért fejlődésről is, működés közben mutatta be a „Nuance Dragon Assistant” Intel Core processzorokra optimalizált béta verzióját. A Dell tervei szerint az Amerikai Egyesült Államokban a Dell XPS 13 Ultrabookjaiban a következő negyedévtől elérhetővé teszi a Dragon Assistant Beta alkalmazást.
Kulcsszavak: processzor Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14